Hoe verdachte vlekjes herkennen?

Een melanoom ziet er meestal niet hetzelfde uit als een gewone pigmentvlek. Met de ABCDE-regel weet je waar je aandachtig voor moet zijn en kan je regelmatig zelfonderzoek doen.

A: Asymmetrie

Gewone pigmentvlekken zijn meestal symmetrisch. De ene helft van de vlek is het spiegelbeeld van de andere helft. Een melanoom is vaak niet symmetrisch. Plooi je de vlek denkbeeldig in twee, dan zijn beide helften niet gelijk.  

B: Border of boord

Een gewone pigmentvlek is mooi rond. Melanomen niet, ze hebben vaak een onregelmatige rand met inkepingen.  

C: Color of kleur

Een gewone pigmentvlek heeft meestal één regelmatige kleur. Een melanoom heeft vaak verschillende tinten bruin, roze, rood en zelfs zwart.  

D: Diameter

Een pigmentvlek tot 6 mm diameter is meestal onschuldig. Is de vlek groter, dan moet je opletten. Is de vlek alleen maar gegroeid zonder dat er andere veranderingen waren (A, B of C), dan is ze meestal onschuldig.  

E: Evolutie

Verandert een pigmentvlek op korte tijd in vorm, grootte of kleur? Jeukt en/of bloedt de pigmentvlek? Dan kan het een melanoom zijn in plaats van een pigmentvlek.  

 

Met regelmatig zelfonderzoek ontdek je sneller gevaarlijke vlekjes. Raadpleeg bij twijfel je huisarts of een dermatoloog. 

Hoe jezelf beschermen tegen huidkanker?

Het is belangrijk dat je jezelf goed beschermt tegen uv-straling, zoals zonlicht. Draag daarom beschermende kledij als de zon schijnt, zoals een zonnehoed en zonnebril. Bescherm daarnaast je huid door je goed in te smeren met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, zoals zonnecrème met SPF 50+.