Brandwonden hebben een enorme impact, zowel op medisch als mentaal vlak. Een goede verzorging en begeleiding op korte en lange termijn is daarom belangrijk voor de levenskwaliteit.
Je opname
Een opname in het brandwondencentrum is voor jou en je familie meestal chaotisch. Behalve een waaier aan emoties zoals angst, onzekerheid, twijfel en frustratie spelen ook fysieke gewaarwordingen, de hoeveelheid informatie en administratie daarin een grote rol. Als zorgverleners willen we jou en je familie tijdens je opname en het nazorgtraject zo goed mogelijk begeleiden. Wat mag je verwachten tijdens een opname?
Het Brandwondencentrum heeft verschillende ruimtes voor elke soort zorg.
Praktische hulp
Ons medisch secretariaat helpt je met alle praktische vragen rond je verzekeringspapieren, mutualiteit en arbeidsongeschiktheid. Ook medische verslagen opvragen, afspraken maken (ambulante controles of een operatieve ingreep) en om inlichtingen vragen kan je hier tijdens de kantooruren.
- je identiteitskaart,
- de gegevens van je huisarts,
- de kaart of bevestigingsbrief van je hospitalisatieverzekering,
- de gegevens van de medicatie die je thuis neemt,
- je bloedgroepkaart,
- je vaccinatiekaart,
- bij een arbeidsongeval: verzekeringsdocumenten, gegevens van je werkgever en dossiernummer.
- je ziekenfonds,
- je verzekeringsmaatschappij,
- je pensioendienst,
- je werkgever (voor kinderen: de school),
- je huisarts,
- de diensten die aan huis komen. Denk aan poets- of gezinshulp.
Bezoekregeling
Omdat rust van essentieel belang is voor patiënten met brandwonden, zijn er maar korte bezoektijden. Het bezoek is ook beperkt. Alleen de naaste familie en vrienden zijn welkom. Er mogen maximaal twee personen op hetzelfde moment bij de patiënt.
Beademde patiënten | Niet-beademende patiënten | Kinderen (tot 16 jaar) |
Enkel naaste familie. Denk aan: gezin (eerste graad), broers of zussen, (groot)ouders of kinderen. | Enkel naaste familie. Denk aan: gezin (eerste graad), broers of zussen, (groot)ouders of kinderen |
|
Kinderen jonger dan 12 jaar: niet toegelaten (zeer uitzonderlijk mits overleg met de verantwoordelijke verpleegkundige, artsen of psychologen) | Kinderen jonger dan 12 jaar:
| Kinderen jonger dan 12 jaar:
|
Beademde patiënten | Niet-beademde patiënten | |
Middag | 13.30-14.30 u | 13.30-15.30 u |
Avond | 18.30-19.30 u | 17.30-19.30 u |
- Geen bloemen, planten en fruitmanden toegestaan.
- Bij het eerste bezoek zal een verpleegkundige uitleg geven over de afdeling en de omkleedprocedure.
- Aanpassingen aan de bezoekregeling worden op voorhand besproken in overleg met de verpleging en artsen.
Het Brandwondencentrum is 24/7 telefonisch bereikbaar, met een vaste contactpersoon per patiënt.
Extra ondersteuning in het ziekenhuis
De sociale dienst biedt een helpende hand bij de zoektocht naar verschillende sociale voorzieningen waar je als patiënt, familie of omgeving recht op hebt. Een greep uit de sociale voorzieningen:
- solidariteitsfonds voor hoge onkosten waar geen andere tussenkomst voor bestaat,
- zorgkas waar je bij blijvende hulpbehoevendheid een mantelzorgpremie aanvraagt,
- vervoerstussenkomsten (ambulant),
- thuiszorg: hulp bij alledaagse activiteiten die te zwaar worden (poetshulp, gezinshulp, thuisverpleging, warme maaltijden, nachtopvang),
- uitleendienst voor hulpmiddelen bij je thuis, zoals een ziekenhuisbed, rolstoel, wc-stoel of rollator,
- ergowoonadvies: gratis woonadvies voor meer comfort in huis,
- speciale hulpmiddelen en aanpassingen thuis,
- vrijwilligers aan huis.
Psychologische bijstand
Als je brandwonden oploopt, kom je – totaal onverwacht – in een onbekende situatie terecht. Een opname in het brandwondencentrum is niet enkel iets medisch, het brengt ook vaak psychosociale zorgen met zich mee. Daarom staat er bij ZAS een psycholoog voor je klaar.
Je kan als patiënt en als familie terecht bij deze psycholoog voor psychosociale opvang en emotionele ondersteuning. Hij begeleidt je tijdens de ziekenhuisopname en verwijst je gericht door voor eventuele begeleiding of psychotherapie na ontslag uit het ziekenhuis.
Zorgcoördinator
Ook na je ziekenhuisopname volgen we je nauw op. Je zorgcoördinator begeleidt je tijdens het hele nazorgtraject, van wondheling tot consolidatie van littekens.
Als kinderen brandwonden oplopen, kunnen ze door hun behandeling soms zeker drie maanden niet naar school. Ze volgen daarom onderwijs op afstand via Bednet. Via een webcam in de klas en een op de eigen computer, volgt het kind in realtime les. Er is op die manier ook interactie mogelijk.
Niets is zo helend als een lach op het gezicht. Kinderen die in ons brandwondencentrum verblijven, mogen dus rekenen op een bezoekje van de Cliniclowns. Met een dosis humor, veel verbeelding en een massa aan creativiteit vrolijken zij de kinderen graag op.
Jonge patiënten met brandwonden krijgen van ons een soort partner in crime: een pop die mee in bad mag, mee verzorgd wordt, mee naar de fysiotherapie mag. Moet je kind een masker of drukkledij dragen? Dan wordt er ook een exemplaar voor hun pop meegebracht. Op die manier leggen de artsen en verpleegkundigen uit wat drukkledij is en hoe het wordt gedragen. De pop vergezelt je kind waar hij gaat, ook mee naar school of op consultatie.
Voor kinderen die lang in ons Brandwondencentrum verblijven, nemen wij tijdens het verblijf contact op met de school. We starten in samenspraak met de school huiswerkbegeleiding op en blikken al vooruit naar de uiteindelijke terugkeer naar school.
Gaat je kind voor de eerste keer terug naar school? Dan kan er een ziekenhuisteam mee. Ze vertellen in de klas wat er is gebeurd en informeren de medeleerlingen en de leerkracht over de therapieën die nog volgen. Aan dit klasbezoek koppelt het ziekenhuisteam meteen een preventieles over brandgevaar in en rond het huis.
Extra ondersteuning buiten het ziekenhuis
Een goede voorlichting en aandacht voor preventie is heel belangrijk. Daarom verwijzen we je voor brandwondenklassen door naar:
Kinderen en jongeren met brandwonden hebben het niet altijd even gemakkelijk. Zichtbare littekens lokken vaak reacties uit, waardoor ze te pas en te onpas geconfronteerd worden met hun ‘verbrand zijn’. Daarom helpt vzw Pinocchio hen bij hun verwerking: de organisatie leert hen te leven met hun littekens en wil hen opnieuw hoop geven.
Pinocchio organiseert:
- Paaskamp: tijdens de tweede week van de paasvakantie genieten tientallen Nederlandstalige en Franstalige kinderen met brandwonden samen van een creatieve, amusante en ontspannende vakantie.
- Kuurkamp: jaarlijks voor kinderen en jongeren met brandwonden die na een hospitalisatie voor een lange revalidatie staan. Hun vorming van littekens evolueert langzaam en gaat vaak samen met jeuk, hypergevoeligheid en pijn. Net dan kan een behandeling met warme baden helpen. Tijdens het kamp worden koolzuurhoudende baden en subaquamassages aangeboden die de fysieke klachten verminderen.
Pinocchio is een nationale organisatie die alle Belgische brandwondencentra overkoepelt. Ze organiseert tal van activiteiten waar kinderen met soortgelijke verwondingen samen zijn. Dat alles onder de professionele begeleiding van verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en psychologen die bijna allemaal werkzaam zijn in een brandwondencentrum. Zij worden aangevuld met vrijwilligers van verschillende ex-patiënten die de problemen van deze brandwondenkinderen en -jongeren door en door kennen.
OSCARE organiseert op geregelde tijdstippen activiteiten waarbij je lotgenoten leert kennen. Je ontdekt hun verhaal en kunt tips uitwisselen met elkaar over bijvoorbeeld drukkledij dragen. Contact met lotgenoten is een belangrijke stap in je fysiek en mentaal genezingsproces.
Een greep uit de activiteiten: een zeiltocht, zwembadsessie, maquillage workshop of praatavonden.
Nuttige links
Belgische Stichting Brandwonden helpt sinds 1986 brandwondenslachtoffers en hun familie financieel, juridisch, administratief, sociaal en moreel.
Nederlandse Brandwonden Stichting wil brandwonden voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum beperken.
Brandwondenzorg Nederland heeft centra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam met speciale voorzieningen om zowel volwassenen als kinderen met ernstige brandwonden optimaal te behandelen.
Help Brandwonden Kids wil kinderen met brandwonden financieel steunen. Ze hebben goede contacten met de Belgische Stichting Brandwonden en de brandwondencentra van ZAS Cadix, UZ Leuven, UZ Gent en Neder-Over-Heembeek.