Behandeling longfibrose met medicijnen
Bij idiopathische longfibrose (IPF) starten we fibroseremmers pirfenidon (Esbriet) of nintedanib (Ofev) op. Die medicijnen zullen de aanmaak van nieuw littekenweefsel (fibrose) afremmen, maar kunnen de ziekte niet genezen.
- Behandeling idiopathische longfibrose met Esbriet
- Behandeling idiopathische longfibrose met Ofev
Behandeling longfibrose zonder medicijnen
Zuurstoftherapie
Als het zuurstofgehalte in het bloed te laag wordt, is extra zuurstof soms noodzakelijk. Soms is dat alleen ‘s nachts nodig, soms ook bij inspanningen of heel de dag.
Door de zuurstoftherapie krijgt je lichaam de kans om beter uit te rusten en voel je je minder kortademig. Het kan ook complicaties zoals verhoogde bloeddruk in de longen (pulmonale hypertensie) voorkomen.
We kunnen ook mobiele zuurstoftherapie voorschrijven, zodat je ook met zuurstof van huis kan.
Kinesitherapie en (long)revalidatie
Door de littekenvorming in je longen functioneren ze minder goed. Daarom is het belangrijk dat je ademhalingsspieren sterk blijven. Want hoe beter je conditie, hoe langer je je goed voelt. Soms is het dan ook nodig om je conditie weer op te bouwen na een opstoot van de ziekte.
Er kan een oefenprogramma op maat gemaakt worden in combinatie met zuurstoftherapie. Dat kan zowel binnen het ziekenhuis als thuis.
Verdoving
Wees bij een operatie zeer voorzichtig met een algemene verdoving als je longfibrose hebt. Bespreek dat met je arts. Soms is het beter om voor gedeeltelijke verdoving te kiezen. Algemene verdoving kan de ziekte doen opflakkeren en daardoor ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.
MILO
Longfibrose is een interstitiële longziekte. Voor de diagnose, opvolging en behandeling van interstitiële longziektes werkt de dienst Longziekten nauw samen met Medische beeldvorming, Pathologische anatomie en Reumatologie. Dat gebeurt via het multidisciplinair interstitieel longlijden overleg (MILO).