Rol voor patiënten en naasten
Het palliatief supportteam bestaat uit artsen, verpleegkundigen, spirituele begeleiders, psychologen en sociaal verpleegkundigen. We proberen jou en de mensen rond jou te informeren, adviseren, ondersteunen en begeleiden waar nodig. We gaan samen op zoek naar mogelijke antwoorden op vragen die bij jou of de mensen rond jou leven.
Het palliatief supportteam:
- begeleidt opgenomen palliatieve patiënten en hun familie en mantelzorgers,
- vormt de schakel met de palliatieve thuiszorg voor palliatieve patiënten die tijdelijk of definitief terug naar huis gaan: doorverwijzing naar de mobiele equipes van de Palliatieve Hulpverlening Antwerpen (PHA),
- beantwoordt vragen over euthanasie en palliatieve sedatie,
- geeft uitleg over wilsbeschikking (positieve of negatieve),
- zorgt voor nazorg rouw voor de nabestaanden.
Rol binnen het ziekenhuis
Het palliatief supportteam adviseert collega’s van andere medische diensten van ZAS hoe zij patiënten actief kunnen ondersteunen om hun levenskwaliteit te verbeteren.
Het palliatief supportteam zorgt voor:
- advies en begeleiding voor de collega-zorgverleners van ZAS
- advies en expertise rond pijn- en symptoomcontrole
- invoering palliatieve zorgcultuur in het ziekenhuis
- permanente vorming van het personeel
- continuïteit van zorgverlening bij ontslag en transfer van palliatieve patiënten
- coördinatie euthanasieaanvragen
Locaties
We hebben een palliatief supportteam in ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Elisabeth, ZAS Hoge Beuken, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn, ZAS Sint-Jozef en ZAS Vincentius.
Ook voor wie genezende behandeling krijgt?
In ZAS Cadix en ZAS Middelheim volgt het palliatief supportteam ook patiënten met een genezende of curatieve behandeling op in het dagziekenhuis. Op de andere campussen volgt het palliatief supportteam alleen patiënten op die geen genezende behandeling meer kunnen krijgen.