Wat zijn hamertenen of klauwtenen?
Bij hamertenen en klauwtenen staan je tenen krom omdat de basiskootjes omhoog komen. Bij hamertenen wijst het laatste kootje naar boven, bij klauwtenen naar beneden.
Wat is de oorzaak?
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken. Soms is de aandoening grotendeels genetisch bepaald, zoals bij een doorgezakte voorvoet. Een bijkomende mogelijke oorzaak is een scheve grote teen (hallux valgus) die druk zet op de kleinere tenen. Hamertenen of klauwtenen kunnen ook voorkomen bij bepaalde aandoeningen zoals reumatoïde artritis.
Mogelijke klachten
Door de afwijkende stand komt er druk te staan op bepaalde delen van je tenen. Hierdoor krijg je eelt of kunnen er zelfs wondjes ontstaan.
Opgelet bij suikerziekte
Vooral bij diabetespatiënten moeten hamertenen en klauwtenen extra nauwkeurig opgevolgd worden, omdat mensen met suikerziekte veel gevoeliger zijn aan infecties, de pijn vaak niet goed voelen en hun wonden minder snel genezen.
Behandelingen zonder operatie
We zullen altijd eerst een behandeling proberen zonder operatie. Steunzolen, siliconen teenhoesjes, betere schoenen met een ruime en zachte tenenbox, een pedicure of een behandeling door een podoloog kunnen de klachten sterk verbeteren. Als dat niet helpt, kan er een kleine operatieve ingreep nodig zijn.
Behandelingen met operatie
Bij PIP-plastiek neemt de arts een stuk van het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van je teen weg en zet je teen weer recht. Vaak wordt het gewricht vastgezet met een metalen pinnetje of een schroefje (PIP-fusie).
Bij een peestransfer wordt een pees in de teen verlegd of doorgenomen, zodat de teen weer recht kan komen.
Metatarsale osteotomie (volgens Weil) is het doorzagen van het bot. Hierbij wordt het middenvoetsbeentje (metatarsaal) ingekort of aangepast om de teen terug op zijn plaats te laten komen. De ingreep is nodig als de hamerteen aan de basis ontwricht is of wanneer de hamerteen mede veroorzaakt wordt door een te lang middenvoetsbeentje.
Revalidatie na de operatie
De duur van je revalidatie hangt af van de ingreep. Houd er rekening mee dat het 3 tot 6 weken moeilijk zal zijn om gesloten schoenen te dragen. Na de operatie krijg je meestal 2 tot 6 weken een corrigerend verband rond je voorvoet, met een verbandschoen en initieel soms met een gips. Het kan nodig zijn om het verband regelmatig te laten vervangen door een thuisverpleging. Als er pinnetjes geplaatst werden, kunnen die tijdens een consultatie zonder verdoving verwijderd worden. Dit gebeurt meestal na 5 tot 6 weken.