banner website

Tilttest

Tijdens dit onderzoek lokt de cardioloog, onder gecontroleerde omstandigheden, flauwvallen uit. Zo kan hij de oorzaak van frequent flauwvallen of duizeligheid opsporen.
Basisonderzoek

Wat is een tilttest of kanteltafeltest?

Deze test gebeurt bij patiënten die vaak last hebben van flauwvallen of duizeligheid.

Tijdens het onderzoek bootst de arts een situatie na waarbij je lang moet rechtstaan. Zo lokt hij, onder gecontroleerde omstandigheden, flauwvallen uit en kan hij de oorzaak opsporen. De meest voorkomende oorzaak is een verkeerde werking van het autonoom zenuwstelsel, waardoor je   fel zakt en er te weinig bloed naar je hersenen stroomt.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • Je moet nuchter zijn: in de 6 uur voor het onderzoek mag je niet eten of drinken.
  • Je neemt plaats op de kanteltafel, waarna de verpleegkundige de elektroden  voor het elektrocardiogram  (hartfilmpje) aanbrengt.
  • Je krijgt een band rond je buik en borstkas om te voorkomen dat je van tafel valt, want die wordt bijna verticaal (60°) geplaatst.
  • Je blijft zo’n 20 minuten in deze positie staan. Ondertussen volgt de verpleegkundige je bloeddruk en hartritme .
  • Zijn er na 20 minuten nog geen duizeligheidsklachten, dan krijg je via een spray onder je tong medicatie die een bloeddrukval opwekt.
  • Op het einde van de test weet de arts of het flauwvallen te wijten is aan een bloeddrukprobleem  of een probleem van een plotse vertraging van het hartritme. 
1 - 1 van 1
Filters
Locatie