Wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam?

Tournée Minérale wijst ons op de impact van minder of geen alcohol drinken. Leverspecialist dr. Stefan Bourgeois legt uit waarom dat een goede zaak is.

Februari, dat betekent voor ongeveer 1 op 5 Belgen een maand lang geen alcohol! De actie Tournée Minérale wijst ons op de impact van minder of geen alcohol drinken. Maar een pintje af en toe kan toch geen kwaad? Of wel? Dr. Stefan Bourgeois, leverspecialist, legt het uit. 

Hoeveel alcohol mag je nu eigenlijk drinken?

“Vanuit internationale richtlijnen zeggen we: 10 eenheden per week. Daarbij is het natuurlijk niet de bedoeling dat je die 10 eenheden opspaart tot zaterdag of zondag. Dat noemen we ‘binge drinking’ en dat is mogelijk nog erger.”

Wanneer moet je je zorgen maken over je alcoholgebruik?

“Als je boven die 10 eenheden per week zit, dan is dat - kijkend naar de gezondheid van de lever – al misbruik. Bovendien zijn er ook mensen die echt afhankelijk worden van alcohol, die bij wijze van spreken de dag niet kunnen starten zonder. Dat is echt misbruik en afhankelijkheid van alcohol.”

Waarom is overmatig alcoholgebruik zo schadelijk?

“Op lange termijn is het nadeel psychologisch minder functioneren, en schade aan de lever. Alcohol is een van de meest schadelijk zaken voor je lever waar je zelf impact op hebt. Daarnaast is ook overgewicht een factor. Ook daarbij speelt alcohol een rol: het is een feit dat je van alcohol bijkomt.”

Dr. Stefan Bourgeois

Wat zijn de voordelen van een maand zonder alcohol?

“Voor mij is het belangrijkste voordeel dat het een beetje een wake-up call is voor mensen. Het herinnert hen eraan dat ze ook zonder alcohol perfect kunnen functioneren en dat het niet abnormaal is om een poosje geen alcohol te drinken.”

En wat als ik na een maand weer ga drinken?

“Voor de mensen die het heel mooi volgehouden hebben gedurende één maand en dan terugvallen in hun gewoonte van meer dan 10 eenheden per week, is het een symbolische actie. Die is misschien wel goed voor hun portefeuille, maar gaat niks aan hun gezondheid veranderen op lange termijn.”

Waarom is een actie zoals Tournée Minérale zo belangrijk volgens u?

“Het probleem met alcohol is dat het een heel sociaal aanvaard roesmiddel is. Wij noemen het onder collega’s de grootste harddrug in onze maatschappij. Alcohol is te fel aanvaard, terwijl het bij een aantal mensen grote gezondheids- en psychologische problemen geeft. Daarnaast is er ook een soort stigma als je niet drinkt. Als je in gezelschap zegt ‘voor mij geen alcohol’, word je direct bekeken alsof er iets mis is. Van dat etiket moeten we af. Bij de jongere generatie lijkt dat idee gelukkig wel te landen en in veel horecazaken kan je tegenwoordig ook lekkere alternatieven vinden voor een biertje of cocktail met alcohol!”

Zorgpad alcohol bij ZAS

Heb je vragen of bezorgdheden alcoholgebruik? De artsen en psychologen van ZAS staan voor je klaar.