Consultatie palliatieve zorg

Als genezen niet meer kan, dreigt onduidelijk te worden wat wel nog mogelijk is. De consultatie palliatieve zorg in ZAS Sint-Jozef wil je wegwijs maken.

Wist je dat ...

Rond palliatieve zorg bestaan veel misverstanden. We sommen er enkele op.

  • Palliatieve zorg is niet hetzelfde als terminale zorg? Palliatieve zorg jaren kan duren, terwijl terminale zorg verwijst naar de zorg tijdens de stervensfase?
  • Palliatieve zorg niet alleen na een behandeltraject kan volgen, maar idealiter tegelijkertijd? Tijdens het hele ziektetraject is het belangrijk om oog te houden voor de persoon in zijn totaliteit en levenskwaliteit na te streven.
  • Er een palliatief statuut bestaat? Voor wie thuis verzorgd wordt, kan de huisarts het palliatief statuut aanvragen. Zo vallen de remgelden weg van huisbezoek door huisarts, de verpleegkundige thuiszorg en van de kinesist. Je krijgt dan ook een palliatief (thuiszorg)forfait als tegemoetkoming in de kosten. Je huisarts kan dat forfait na een maand een tweede keer aanvragen.
  • Je naasten een beroep kunnen doen op diverse verlofstelsels? Sommige geven recht op een uitkering, andere niet. Voorbeelden zijn palliatief verlof en tijdskrediet motief zorg.
  • Er zijn diverse mogelijkheden om je levenseindewensen kenbaar te maken? Laat je juist informeren over de wettelijk bepaalde voorwaarden en beperkingen.
  • Medicamenteuze bestrijding van pijn en/of andere ongemakken, het overlijden niet zal versnellen en ook niet noodzakelijk tot sufheid hoeft te leiden?

Gratis consultatie palliatieve zorg

Tijdens deze consultatie kan je overleggen met

  • een arts: beantwoordt je medische vragen, bijvoorbeeld over euthanasie, sedatie en wilsbeschikking,
  • een psycholoog: bekijkt met jou de mogelijkheden voor psychologische begeleiding als jij of je naaste daar behoefte aan hebben,
  • een sociaal werker: beantwoordt je vragen over premies, tegemoetkomingen en hulpmiddelen en maakt je wegwijs in het zorgaanbod in het ziekenhuis (uitleg over het palliatief dagcentrum en de palliatieve eenheid) en thuis (bijvoorbeeld thuisverpleging, kinesitherapie aan huis, hulp in het huishouden en ondersteuning door de mobiele equipes van de Palliatieve Hulpverlening Antwerpen (PHA).

Andere aanspreekpunten

Met vragen over palliatieve zorg en het levenseinde kan je ook terecht bij je behandelend arts of het palliatief supportteam.

Laatst bijgewerkt op 03/07/2024