Wat doet de dienst Nucleaire geneeskunde?
Met verschillende radioactieve stoffen (ook ‘radiotracers’, ‘radio-isotopen’ of ‘radiofarmaca’ genoemd) en moderne camera’s (SPECT-CT of PET-CT) kijken we in je lichaam en onderzoeken de werking van je organen. Door functionele beelden te combineren met meer anatomische beelden, kunnen we van veel ziektes een correcte diagnose stellen.
Lees meer over de onderzoeken die Nucleaire geneeskunde uitvoert
We kunnen ook enkele ziektes behandelen door bepaalde radioactieve stoffen in een hogere dosis toe te dienen.
Onze secretariaatsmedewerkers en ons voltallig team van technologen en artsen zorgen voor een zo snel mogelijke, kwalitatieve en veilige uitvoering van de onderzoeken en behandelingen.
Vragen?
Heb je vragen over het onderzoek dat bij jou moet gebeuren of de behandeling die je zal krijgen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het secretariaat van Nucleaire geneeskunde.
Hoe verloopt een onderzoek met radio-isotopen?
Je krijgt eerst een kleine veilige hoeveelheid radioactieve vloeistof (tracer) toegediend. Dat kan via inspuiting in een bloedvat, via aerosol of gemengd in eten. Soms onmiddellijk of soms pas enkele uren na die toediening kunnen we dan een scan (scintigrafie of isotopenonderzoek) van je lichaam maken. In de wachttijd tussen injectie en scan mag je zo mogelijk even het ziekenhuis verlaten. Alleen voor een botmeting is vooraf geen inspuiting met radio-isotopen nodig.
Tijdens de scan lig je op een smalle tafel. Een camera beweegt rond je zonder je aan te raken. Afhankelijk van welk orgaan we moeten onderzoeken, duurt een scan meestal tussen 20 en 60 minuten. Voor de kwaliteit van de foto’s is het belangrijk dat je goed stil blijft liggen. Voor jonge kinderen gebruiken we soms zachte luchtkussens om ze tijdelijk te immobiliseren.
Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Een isotopenscan gebeurt dan hoogst uitzonderlijk en alleen na overleg met je arts.
Waar kan je terecht voor een isotopenonderzoek?
Onderzoeken met radio-isotopen gebeuren in ZAS Augustinus, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn en ZAS Vincentius.
- ZAS Augustinus: alle onderzoeken
- ZAS Middelheim: alle onderzoeken, behalve botmeting (DEXA-scan) en FDG PET-CT-scan
- ZAS Palfijn: alle onderzoeken, behalve botmeting (DEXA-scan)
- ZAS Vincentius: alle onderzoeken, behalve FDG PET-CT-scan
FDG PET-CT-scan
ZAS maakt deel uit van de Da Vinci-associatie. Dat ziekenhuisnetwerk baat de 3 PET-CT-centra in de Antwerpse regio uit. Je kan voor een FDG PET-CT-scan terecht in UZA (Edegem), ZAS Augustinus (Wilrijk) of ZAS Palfijn (Merksem).
Hoe maak je een afspraak voor een isotopenonderzoek?
Je hebt altijd een voorschrift van een arts nodig. We kunnen en mogen geen onderzoeken uitvoeren zonder voorschrift. Heb je een papieren verwijsbrief? Breng die dan zeker mee.
Voor een isotopenonderzoek heb je altijd een afspraak nodig. De onderzoeken gebeuren op werkdagen tussen 8.30 en 17 uur.
Bel of mail voor een afspraak naar het secretariaat Nucleaire geneeskunde en vermeld duidelijk welk soort onderzoek je verwijzende arts voorschreef.
Verhinderd?
- Kan je niet aanwezig zijn? Verwittig ons dan tijdig zodat we andere patiënten kunnen helpen.
- Ben je niet aanwezig en heb je je afspraak niet geannuleerd? Dan blijft je afspraak geregistreerd en zullen we ze aanrekenen.
Wie bezorgt je het resultaat van een isotopenonderzoek?
De arts die het onderzoek voor je voorschreef, krijgt de beelden en het verslag automatisch via digitale weg. Meestal is het de verwijzende arts die de resultaten met jou bespreekt.
De resultaten zijn ook beschikbaar via het patiëntenportaal en PACSonWEB.
Dhr. Filip Homans
Dr. Karoline Spaepen
Dr. Frank Van Acker
Dr. Jolien Verschueren
Botmeting
Botscan
DaT-scan
FDG PET-CT-scan
FDG PET-CT-scan van de hersenen
Longscan
Lymfescan
Maagledigingsonderzoek
Myocardscan
Nucleaire geneeskunde in ZAS Augustinus
Contacteer
Contacteer Nucleaire geneeskunde in ZAS Augustinus
Bel ons
Mail ons
Alle onderzoeken gebeuren enkel op afspraak, iedere werkdag tussen 8.30 en 17 uur. Gelieve bij het maken van de afspraak duidelijk te vermelden welk type onderzoek vereist is door je verwijzende arts.
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstNucleaire geneeskunde in ZAS Middelheim
Contacteer
Contacteer Nucleaire geneeskunde in ZAS Middelheim
Bel ons
Mail ons
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstNucleaire geneeskunde in ZAS Palfijn
Contacteer
Contacteer Nucleaire geneeskunde in ZAS Palfijn
Bel ons
Mail ons
Vind een zorgverlener
Zorgverleners van deze dienstNucleaire geneeskunde in ZAS Vincentius
Contacteer
Contacteer Nucleaire geneeskunde in ZAS Vincentius
Bel ons
Mail ons
Alle onderzoeken gebeuren enkel op afspraak, iedere werkdag tussen 8.30 en 17 uur. Gelieve bij het maken van de afspraak duidelijk te vermelden welk type onderzoek vereist is door je verwijzende arts.