banner website

FDG PET-CT-scan

PET-scan, PET-CT-onderzoek
Dit onderzoek combineert een PET-scan en CT-scan en brengt de beelden samen. Als contrastmiddel gebruiken we een kleine hoeveelheid radioactieve suikerstof (FDG).

Wat is een FDG PET-CT-scan?

Een PET-CT-scanner is een combinatie van een PET-scanner en een CT-scanner in één toestel.

  • Een PET-scanner (Positron Emissie Tomografie) brengt met een kleine hoeveelheid radioactieve suikerstof (glucose of FDG) het suikerverbruik in je lichaam in kaart, zowel van de gezonde weefsels als van de weefsels die aangetast zijn door bijvoorbeeld een ontsteking of kwaadaardige tumor.
  • Een CT-scanner maakt met röntgenstralen gedetailleerde anatomische dwarsdoorsneden van je lichaam. Zo nodig gebruiken we hier nog een bijkomend contrastmiddel. 

Door de combinatie van beide onderzoeken in één toestel kunnen we vele ziektes goed opsporen, lokaliseren en beoordelen in het hele lichaam.

Waar kan je terecht voor een FDG PET-CT-scan?

ZAS maakt deel uit van de Da Vinci-associatie (zie kader onderaan). Dat ziekenhuisnetwerk baat de 3 PET-CT-centra in de Antwerpse regio uit. Je kan voor een FDG PET-CT-scan terecht in ZAS Augustinus (Wilrijk), ZAS Palfijn (Merksem) en UZA (Edegem).

Je hebt altijd een voorschrift van een arts nodig. We kunnen en mogen geen onderzoeken uitvoeren zonder voorschrift.

Voor een FDG PET-CT-scan heb je altijd een afspraak nodig. Bel of mail daarvoor naar ons secretariaat: 

Op de Da Vinci-website kan je zien vanaf wanneer een afspraak mogelijk is.

Aandachtspunten voor een FDG PET-CT-scan

  • Zeer belangrijk: blijf minstens 6 uur nuchter voor de start van het onderzoek. Je mag niet eten. Je mag wel water drinken, maar zeker geen suikerhoudende dranken. Pas na het onderzoek mag je opnieuw eten.
  • Vermijd zware inspanningen in de laatste 24 uur voor het onderzoek. 
  • Neem je gebruikelijke geneesmiddelen in met water. Gebruik de ochtend van het onderzoek wel geen bloedsuikerverlagende geneesmiddelen voor diabetes. Overleg met je behandelend arts of met de dienst Nucleaire geneeskunde hoe je de insulinedosis het best aanpast.
  • Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Een FDG PET-CT-scan gebeurt dan hoogst uitzonderlijk en alleen na overleg met je arts.
  • Ben je allergisch voor radiologische contraststoffen? Vertel ons dat op voorhand.

Waar en wanneer meld je je aan?

  • De dag voor het onderzoek belt ons secretariaat je op om je afspraak te bevestigen en de voorbereidingen te overlopen.

  • De dag van het onderzoek breng je je identiteitskaart en het voorschrift van je arts mee. Als je verwijzende arts in ZAS werkt, is dat voorschrift mogelijk al digitaal aanwezig op onze dienst.

  • Schrijf je in aan de kiosk in de inkomhal of aan de balie van de dienst Nucleaire geneeskunde. Kom op tijd!

  • Volg de aangegeven route en meld je aan op de dienst Nucleaire geneeskunde (ZAS Augustinus: route 261 / ZAS Palfijn: route 16).

Hoe verloopt de voorbereiding op het onderzoek?

  • Na aankomst op de afdeling leggen we je in een comfortabel bed of ligstoel in een aparte ruimte. Ook meten we met een kleine vingerprik de suikerspiegel in je bloed. Soms krijg je een lage dosis bètablokker toegediend.
  • Je krijgt een infuus in een ader van je arm. Via dat infuus dienen we de radioactieve suikerstof (FDG) toe. Die moet ongeveer 60 minuten inwerken. Tijdens dat uur blijf je rustig liggen in je bed of zetel.
  • De PET-CT-scan start met een lege blaas. Vlak voor de start van het onderzoek vragen we je dus te gaan plassen.

Hoe verloopt het eigenlijke onderzoek?

  • De PET-CT-beelden worden opgenomen in de PET-CT-scanner. Hiervoor lig je ongeveer 15 minuten op een onderzoekstafel die door een ringvormige open buis schuift. Blijf tijdens het onderzoek zo goed mogelijk stilliggen.
  • Soms maken we een bijkomende detailopname van een deel van het lichaam, met extra contrastmiddel. In dat geval duurt het onderzoek 5 tot 10 minuten langer.

Aandachtspunten na een FDG PET-CT-scan

  • Je mag zelf met de auto naar huis rijden. 
  • Je mag weer eten en drinken.
  • Vermijd langdurig en nabij contact met zwangere vrouwen en jonge kinderen, gedurende 12 uur nadat je de radioactieve suikerstof kreeg toegediend.

Wie bezorgt je het resultaat van het onderzoek?

De arts die het onderzoek voor je voorschreef, krijgt de beelden en het verslag automatisch via digitale weg. Het is de verwijzende arts die de resultaten met jou bespreekt.

De resultaten zijn ook beschikbaar via het patiëntenportaal en PACSonWEB.

Welke ongemakken of bijwerkingen kan je ervaren tijdens of na een FDG PET-CT-scan?

De radioactieve suikerstof heeft geen bijwerkingen. De stof is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen enkele uren volledig uit het lichaam.

Als je een bijkomend contrastmiddel krijgt, kan je een warmtegevoel of plasdrang ervaren. Je kan ook een vreemde smaak in de mond of een kriebel in de keel krijgen. Doorgaans verdwijnt dat vanzelf na enkele minuten.

Da Vinci-associatie

De Da Vinci-associatie is een samenwerkingsverband van 8 verschillende ziekenhuizen. Het uitgangspunt is dat de patiënt centraal staat: je kan als patiënt kiezen waar en wanneer je de PET-CT-scan laat uitvoeren. Dat is mogelijk omdat de 3 PET-CT-centra volledig op elkaar afgestemd zijn en de onderzoeken in elk centrum vergelijkbaar uitgevoerd worden. Kortom: het maakt geen verschil in welk PET-CT-centrum het onderzoek uitgevoerd wordt.

Laatst bijgewerkt op 02/04/2025
1 - 1 van 1
Dienst

Nucleaire geneeskunde

beeldvorming met radioactieve isotopen
beeldvorming met radio-isotopen
isotopenonderzoek
isotopenscan
isotopentherapie
beeldvorming met radiofarmaca
metabole beeldvorming en therapie
PET-scan
Aanwezig in de volgende locaties: