Dienst

Neurologie voor kinderen

Neurologische aandoeningen zoals afwijkingen aan de hersenen, ruggenmerg, perifere zenuwen of spieren kunnen een grote impact hebben op het kind en diens familie.

De dienst Neurologie voor kinderen is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en begeleiding van die neurologische aandoeningen bij kinderen en adolescenten. Onder meer:  

  • Ontwikkelingsvertragingen
  • Epilepsie
  • Spierziekten
  • Cerebral palsy
  • Hoofdpijn
  • Leerstoornissen

Ontwikkelingsvertragingen

De belangrijkste ontwikkelingsgebieden zijn de lichamelijke, motorische, cognitieve, sociale, emotionele, de spraak- en taalontwikkeling.  
Als kinderen ontwikkelingsmijlpalen niet halen, kan dat wijzen op een ontwikkelingsvertraging of -stoornis en kunnen ze voor een diagnose en behandeling terecht bij de dienst Neurologie voor kinderen. 

Epilepsie

Epilepsie is een veel voorkomende aandoening die ongeveer 1 op de 100 mensen treft. 
In feite bestaan er verschillende vormen van epilepsie en spreek je beter over ‘epilepsieën’. Ze beginnen meestal in de kindertijd, maar kunnen op eender welk moment in het leven optreden. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Epilepsie Liga.

Spierziekten

Spierziekten kunnen worden veroorzaakt door een defect in de spier. In de overgang van zenuw naar spier of in het ruggenmerg. Er is een grote verscheidenheid aan spierziekten. Voorbeelden: spinale musculaire atrofie (SMA), de ziekte van Duchenne en van Becker … 

Cerebral palsy of hersenverlamming

Cerebrale parese ontstaat als gevolg van beschadiging van de hersenen. Die beschadiging ontstaat meestal perinataal. De meest voorkomende oorzaken zijn een herseninfarct (zuurstoftekort), bloeding of infectie van de baarmoeder tijdens de zwangerschap. De ernst van de symptomen is afhankelijk van het tijdstip, de plaats en de ernst van de beschadiging. Daardoor verschillen de symptomen van kind tot kind en is het heel belangrijk dat ze goed worden opgevolgd door een multidisciplinair team. Meer informatie vind je in de CePRA-brochure.

Lees meer over hersenverlamming

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt vaak voor bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Hoofdpijn bij kinderen kan vele oorzaken hebben: de meest voorkomende soorten hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine, of hoofdpijn door het nemen van medicijnen.

Leerstoornissen

Heel wat kinderen kampen met problemen op school door leerstoornissen zoals dyslexie, dyscalculie en AD(H)D. Die problemen worden vastgesteld door een onderzoek door bijvoorbeeld door het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding), een logopedist, een psycholoog …  Op basis van de resultaten van dit onderzoek stelt de dienst Neurologie voor kinderen een behandeltraject op. 

Nauwe samenwerking

We werken nauw samen met onder andere:

Laatst bijgewerkt op 16/08/2024
1 - 1 van 1
Filters
Conventiestatus
Locatie
1 - 1 van 1
Filters
Locatie

Slaaponderzoek

polysomnografie
Tijdens dit onderzoek bestuderen we je slaapstructuur, je ademhaling, je hartritme en de bewegingen van je lichaam ‘s nachts.
1 - 3 van 3
Banner website
Route 436

Neurologie voor kinderen in ZAS Augustinus

Oosterveldlaan 24 , 2610 Wilrijk
Contacteer

Contacteer Neurologie voor kinderen in ZAS Augustinus

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Banner website
Route 25 tot en met 30

Neurologie voor kinderen in ZAS Paola

Lindendreef 1 , 2020 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Neurologie voor kinderen in ZAS Paola

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Banner website
Route 115

Neurologie voor kinderen in ZAS Vincentius

Sint-Vincentiusstraat 20 , 2018 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Neurologie voor kinderen in ZAS Vincentius

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst