Wat is perinatale mentale ondersteuning?
‘Peri’ betekent ‘rond’ en ‘nataal’ betekent ‘geboorte’. Perinatale mentale ondersteuning is dus de psychologische hulp die je kan krijgen voor en na de geboorte van je kindje. Deze periode kan overweldigend zijn. Het is dus helemaal niet raar om er met iemand over te willen praten.
Wanneer kan het nuttig zijn?
Lukt het niet meteen om zwanger te worden? Dat kan druk zetten op je relatie. Misschien knaagt het ook aan je zelfvertrouwen. Laat je goed ondersteunen in deze moeilijke periode.
Het is normaal dat je zenuwachtig bent over je zwangerschap. Gaan je angstgevoelens niet over? Beginnen ze je leven te beheersen? Dan is het een goed idee om er met iemand over te praten.
De komst van een kind is een mooi cadeau. Maar wat als het niet zo aanvoelt? Ben je verdrietig, angstig of teleurgesteld in plaats van blij? Praat er dan over met een hulpverlener of lees onze brochure over post-partumdepressie.
Misschien lukt het niet om borstvoeding te geven, of moet je vroegtijdig stoppen. Dat kan gepaard gaan met teleurstelling of misschien wel schuldgevoel. Zoek steun bij mensen die begrijpen hoe je je nu voelt.
Als je je baby verliest, stort je wereld in. Voelt het alsof niemand begrijpt wat je doormaakt? Of weegt het op je relatie? Je hoeft dit niet alleen te dragen. Vraag tijdig om hulp.
Wanneer bij jou of bij je baby niet alles verloopt zoals je had verwacht, kan dat veel stress geven en vragen oproepen. De onzekerheid kan gaan doorwegen.
Wie kan je helpen?
In het ziekenhuis staan er heel wat mensen klaar om jou te helpen, zoals klinisch psychologen, perinatale counselors en maatschappelijk werkers. Je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw maakt je wegwijs in de verschillende instanties en diensten die je kunnen helpen. Je kan er terecht met vragen en voor een luisterend oor.
Wat doet een psycholoog?
Een psycholoog helpt je om je gedachten en je gevoelens te uiten en te begrijpen. Zo kan je bepaalde moeilijke situaties beter verwerken. De begeleiding kan opgestart worden tijdens de zwangerschap maar ook na de bevalling: wanneer jij er behoefte aan hebt. Je kan er praten over thema’s die je vaak moeilijk met anderen kan bespreken, zoals je kinderwens, een zwangerschapsverlies, een depressie of het afbreken van een zwangerschap. De begeleiding gebeurt altijd door erkende klinisch psychologen.
Hoe zet je de eerste stap?
Blijf niet met je gevoelens rondlopen, maar spreek erover met iemand die je vertrouwt. Dat kan je partner zijn, een vriendin of je vroedvrouw of gynaecoloog. Er is geen reden om je te schamen. Wat je ook voelt, je bent zeker niet de eerste of de enige die het meemaakt.
Soms herken je mentale gezondheidsproblemen niet omdat je er niet genoeg over weet, of omdat je het nog als een taboe ziet. Met deze lijst kan je zelf inschatten of het tijd is om hulp in te roepen.
Spreek in het ziekenhuis een persoon aan waar je een goede band mee hebt of laat je wegwijs maken door je huisarts, gynaecoloog of vroedvrouw. Of boek meteen zelf een afspraak bij de hulpverlener die je wil spreken.
Nuttige externe websites
Een houvast voor (groot)ouders, familie en vrienden op het moment dat hen het ondenkbare overkomt: het verlies van een kind.
Gratis professionele fotosessies voor sterrenouders bij het verlies van hun baby.
Wegwijs voor wie op zoek is naar zelfhulp of lotgenoten.
Het vroegere Kind en Gezin verstrekt informatie over uiteenlopende onderwerpen.