Zorgtraject op maat
Voor de diagnose, behandeling en opvolging van longkanker en longvlieskanker werken gespecialiseerde artsen en paramedici uit verschillende disciplines nauw samen binnen de Kliniek voor longtumoren. Zo kunnen we het hoogste niveau van oncologische zorg garanderen en iedereen een zorgtraject op maat aanbieden.
Wanneer kom je naar de Kliniek voor longtumoren?
Je hebt een of meerdere van de volgende klachten:
- chronische hoest (meer dan 8 weken)
- kortademigheid bij inspanning of in rust
- nachtzweten
- ongewilde vermagering
- onverklaarde koorts
- pijnklachten ter hoogte van de borstkas of elders
Wees extra alert
- Als je rookt.
- Als je vroeger hebt gerookt.
- Als naaste familieleden longkanker (gehad) hebben.
Je kan je klachten eerst met je huisarts bespreken of, als je dat liever doet, rechtstreeks een afspraak maken bij een van onze longartsen in ZAS Augustinus, ZAS Middelheim of ZAS Palfijn.
Bij een vermoeden van kanker word je altijd zo snel mogelijk onderzocht en behandeld.
Wie stelt de diagnose en werkt een behandelplan voor je uit?
Als eerste stap kom je bij de longarts die aan de hand van een reeks onderzoeken de juiste diagnose stelt.
Tijdens het multidisciplinair oncologisch consult (MOC) bespreken onder andere longartsen, medisch oncologen en radiotherapeuten de optimale behandelingsstrategie.
Na dat overleg stelt de longarts een behandeling of combinatie van behandelingen aan je voor en volgt die mee op.
Mogelijk verwijst je longarts je voor je behandeling door naar een meer gespecialiseerde collega, dat kan ook een medisch oncoloog of radiotherapeut zijn. Die behandeling kan op een andere campus plaatsvinden.
Wie is betrokken bij je behandeling?
Het multidisciplinair team van de Kliniek voor longtumoren bestaat uit longartsen, thoraxchirurgen, radiotherapeuten, medisch oncologen, verpleegkundig consulenten, oncopsychologen en diëtisten.
- Als je geopereerd moet worden, gebeurt dat door een longchirurg of thoraxchirurg.
- De medisch oncoloog of longarts gespecialiseerd in kwaadaardige longtumoren is verantwoordelijk voor je behandeling met medicijnen (zoals chemotherapie, doelgerichte therapie en immunotherapie).
- De radioloog beoordeelt de beeldvormingsonderzoeken.
- De specialist nucleaire geneeskunde beoordeelt de beeldvormingsonderzoeken met radio-isotopen (bijv. PET-scan).
- De patholoog-anatoom onderzoekt in het Labo voor pathologische anatomie het weefsel dat we afnemen tijdens onderzoeken.
- De radiotherapeut is de eindverantwoordelijke voor je bestraling.
- Oncopsychologen: Lynn Coppens (ZAS Augustinus) en Martine De Wael (ZAS Middelheim)
- Verpleegkundig consulent oncologie: Anke Sijtsma (ZAS Augustinus)
- Team van diëtisten
- Sociale dienst
- Palliatief supportteam
Wie volgt je op na je behandeling?
De longarts doet meestal de opvolging na je behandeling.
Ondersteunende initiatieven en activiteiten
Het oncologisch begeleidingsteam organiseert regelmatig informatiesessies, workshops, praatcafés en andere activiteiten. Sommige daarvan zijn specifiek voor mensen met longkanker of longvlieskanker.
Niet alleen de ziekte, maar ook de kankerbehandeling zijn zwaar voor je lichaam. Met ons bewegingsprogramma voor mensen met kanker helpen we je om je energie, conditie en welzijn weer op peil te brengen. Longrevalidatie is een reeks van oefensessies die je helpen om beter te ademen en je conditie en kracht te verbeteren.
Lotgenotencontact
Contact met lotgenoten blijkt voor veel kankerpatiënten een goede aanvulling op de professionele zorg. Prolong vzw biedt lotgenotencontact, geeft voorlichting en behartigt de belangen van mensen met longkanker of longvlieskanker en hun naasten.
FLAYA (Flanders Adolescent and Young Adults with Cancer) organiseert lotgenotencontact en activiteiten voor jongeren (18-39 jaar) met en na kanker. Ook hun partners, soulmates, familie en vrienden zijn welkom.
Wetenschappelijk onderzoek
De Kliniek voor longtumoren neemt actief deel aan wetenschappelijk onderzoek. Als dat aangewezen is, nodigen we je uit om mee te doen aan een klinische studie van ZAS of verwijzen je door naar een klinische studie van een universiteit. Zo ben je zeker dat je de best mogelijke zorg krijgt en moet je zelf niet op zoek gaan naar een studie.