Wanneer een banded bypass?
Een gastric bypass wordt banded bypass als je na een gastric bypass te grote volumes eet en terug aankomt na verloop van tijd.
Aangezien deze problemen vaak te maken hebben met je eet- en leefgewoonten raden we je aan om deze problemen eerst met de diëtist en psycholoog aan te pakken. Wanneer de resultaten daarvan toch niet succesvol zijn, je BMI opnieuw hoger is dan 35 en je een tweede operatie overweegt, zal je opnieuw de preoperatieve onderzoeken moeten ondergaan. Deze resultaten worden besproken op het multidisciplinair overleg. Als het overleg een tweede operatie goedkeurt, plaatst de chirurg via een kijkoperatie een maagring. Zo wordt de gastric bypass een banded bypass. Deze maagring is niet aanpasbaar zoals bij gastric banding.
Als je je overgewicht voornamelijk opbouwt door te veel te eten en je BMI hoger is dan 55, kan de arts een gastric bypass in één keer met een gastric banding combineren.
Wat zijn de risico’s of complicaties?
De mogelijke complicaties die tijdens de operatie of in de periode onmiddellijk na de operatie kunnen optreden, zijn:
- Bloedingen
- Infecties
- Hartaanval
- Trombose
- Ontstekingen (ook longontsteking)
- Dysfagie (moeite bij het slikken)
Op lange termijn kunnen volgende complicaties optreden:
- Maagocclusie
- Gastrische erosies door migratie van de band
- Slippage van de band en pouch dilatatie
Deze lijst is niet volledig. De chirurg informeert je verder over de eventuele risico’s en complicaties. De arts neemt ook steeds speciale maatregelen om het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden.