banner website

IJzerstapeling lever

hemochromatose
IJzer kan zich opstapelen in het lichaam en zo de lever aantasten. Door ijzerstapeling kan de lever chronisch ziek worden. Dit kan leiden tot littekenvorming en leverschade.

Wat is ijzerstapeling?

Bij een ijzerstapelingsziekte is er te veel ijzer in het lichaam. Het ijzer stapelt zich op in de lever, die hierdoor beschadigd geraakt. Bij een ijzerstapelingsziekte kunnen ook andere organen aangetast worden, zoals het hart, de alvleesklier, de huid en de gewrichten.

Hoe ontstaat het?

Stapeling van ijzer kan zowel aangeboren zijn (genetisch), als verkregen (bijvoorbeeld door herhaalde bloedtransfusies). 

Hoe wordt het vastgesteld?

DNA-test

Als je een aangeboren ijzerstapelingsziekte hebt, kunnen we dat te weten komen door je genen te testen. 

Bloedtest

We kunnen ook de hoeveelheid ferritine in het bloed testen. Dat eiwit weerspiegelt de stand van de ijzerreserves in ons lichaam. 

Opgelet: een hoge ferritinewaarde betekent niet altijd dat je een ijzerstapelingsziekte hebt. De stijging kan ook andere oorzaken hebben.

MRI

Aanvullend kunnen we ook een MRI-scan  van de lever worden uitvoeren (of eventueel een leverbiopsie) om de hoeveelheid ijzer in de lever te bepalen. 

De behandeling

De standaardbehandeling van een ijzerstapelingsziekte is via aderlatingen. Hierbij wordt er bloed afgetapt om het overtollig ijzer weg te krijgen. In onderhoudsfase kan dit eventueel via het Rode Kruis. 

1 - 1 van 1
Filters
Locatie