banner website

Dementie

neurodegeneratieve aandoening
Dementie is een onomkeerbare hersenaandoening. Ze leidt tot geheugenverlies en gedragsveranderingen die je langzaam maar zeker afhankelijk maken van de zorg van anderen.

 

Soorten dementie

Er bestaan verschillende soorten dementie.

  • De ziekte van Alzheimer of alzheimerdementie (AD) is de meest voorkomende vorm van dementie. Meer dan 60 procent van de personen met dementie heeft dit type.
  • Vasculaire dementie (VAD) is de tweede belangrijkste vorm. Door slagaderverkalking raakt de bloedtoevoer naar bepaalde hersenzones geblokkeerd, waardoor kleinere of grotere hersengebieden afsterven. Zo ontstaat een beroerte of CVA.
  • De ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie kunnen samen voorkomen. We noemen dat ‘gemengde dementie’.
  • Er bestaan nog andere vormen van dementie, zoals Lewy body dementie (LBD) en frontotemporale dementie (FTD).
  • Daarnaast zijn er tal van andere ziekten die tot dementie kunnen leiden, zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, multiple sclerose (MS), de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, langdurig alcoholisme, een hersentrauma of aids.

Elke vorm van dementie kent een eigen verloop en vraagt om een eigen behandeling. 

Dementeringsproces

Bij dementie is er een stoornis in het functioneren van de hersenen waardoor er geleidelijk aan een belangrijke achteruitgang ontstaat in het sociale en dagelijkse leven. Het is geen vaste, starre toestand maar een proces: het ‘dementeringsproces’. Dat proces begint vaak met minimale verschijnselen die voor mensen die niet medisch geschoold meestal onzichtbaar zijn maar evolueert naar een ernstige toestand waarbij de persoon met dementie volledig afhankelijk wordt van anderen.

Uiteraard volgt het dementeringsproces niet bij iedereen exact hetzelfde verloop. Zo is het mogelijk dat bij sommige vormen van dementie taalproblemen, gedragsveranderingen of persoonlijkheidsveranderingen al vanaf het begin merkbaar zijn. 

Symptomen en verloop vasculaire dementie

Omdat vasculaire dementie wordt veroorzaakt door een opeenvolging van verschillende herseninfarcten, begint die vorm plots. De achteruitgang verloopt meestal niet geleidelijk, maar trapsgewijs. Maar soms kent een vasculaire dementie wel een progressief verloop. Dan kan je ze moeilijk onderscheiden van de ziekte van Alzheimer.

De symptomen van de vasculaire dementie kunnen, afhankelijk van de plaatsen van de infarcten, gelijklopend zijn met die van de alzheimerdementie zoals geheugenverlies, communicatiemoeilijkheden, verminderde zelfredzaamheid …

Maar vaak zien we bij vasculaire dementie toch ook het langer bewust zijn van de achteruitgang, wisselende emoties en helderheid, meer hallucinaties/wanen en verlies aan initiatief. 

Diagnose

Een juiste diagnose helpt om een correct antwoord te geven op de problemen waarmee de patiënt te maken krijgt.

Waarom is een tijdige diagnose belangrijk?

  • Om de gevoelens van twijfel en angst bij de persoon met dementie en zijn mantelzorgers weg te nemen.
  • Een correct geïnformeerde persoon kan de toekomst beter aan en kan op tijd de gepaste maatregelen nemen.
  • Medicijnen kunnen de evolutie van het dementeringsproces afremmen. 

Dementie en acute verwardheid

Dementie kan samen voorkomen met acute verwardheid. Personen met dementie hebben een beperkt aanpassingsvermogen en zijn daardoor gevoeliger voor het ontwikkelen van acute verwardheid. 

Lees meer

Inloophuis Dementie

Nood aan een luisterend oor? Informatie nodig? Hopeloos verdwaald in het zorgaanbod? Of wil je gewoon even praten met lotgenoten? Kom dan langs in het Inloophuis Dementie voor mensen met (een vermoeden van) dementie en hun naasten.  

Je vindt het inloophuis op de Grote Kauwenberg 33, 2000 Antwerpen (op 15 minuten wandelen van station Antwerpen-Centraal). Het is elke eerste woensdagnamiddag van de maand open van 13u30 tot 16u30. Je hoeft niets te betalen en niet op voorhand in te schrijven. Graag meer informatie? Bel dan 03 213 66 66. 

Geheugenkliniek

Onze Geheugenkliniek in ZAS Hoge Beuken is een van de 12 geheugenklinieken in België die door het RIZIV erkend wordt. Ze biedt psycho-educatie, psychologische ondersteuning en cognitieve (geheugen)training aan voor personen met beginnende dementie. 

Laatst bijgewerkt op 31/07/2024
1 - 2 van 2
Filters
Locatie