banner website

24-uursbloeddrukmeting

Een draagbaar apparaat meet op vaste tijdstippen en tijdens dagelijkse activiteiten je bloeddruk. Deze reeks metingen geeft een objectief beeld van je bloeddruk.
Basisonderzoek

Wat is een 24-uursbloeddrukmeting?

Met een draagbaar apparaatje meet de arts gedurende 24 uur je bloeddruk . Dat gebeurt op vaste tijdstippen en tijdens je normale activiteiten. De arts heeft daardoor een objectiever beeld van je bloeddruk dan wanneer je bloeddruk eenmalig tijdens een ziekenhuis- of doktersbezoek gemeten wordt. Met dit onderzoek kan de arts beter inschatten of een behandeling met geneesmiddelen nodig is en of die voldoende resultaat zal hebben.

Via een 24-uursbloeddrukmeting spoort de arts ook de zogenaamde ‘wittejas-hypertensie’ op: soms hebben mensen enkel bij metingen door een arts of verpleegkundige een verhoogde bloeddruk, maar op andere momenten zijn de waarden perfect normaal.

De resultaten van de 24-uursbloeddrukmeting worden achteraf besproken en indien nodig stelt de arts een behandeling voor.

Hoe verloopt het onderzoek?

  • De verpleegkundige plaatst rond je bovenarm een manchet  die verbonden is met een automatische bloeddrukmeter . Die draag je op je lichaam, onder je kledij.
  • Het apparaat meet regelmatig je bloeddruk en registreert de gegevens. Tijdens het meten blaast de manchet automatisch op en daarna loopt die weer leeg.
  • Tijdens de meting moet je je arm stil houden. Als een meting niet lukt, zal het toestel meteen een nieuwe poging doen. Wanneer dat meerdere keren na elkaar gebeurt, controleer je best of de manchet nog goed zit.
  • Het kan dat je last hebt van tintelingen in je arm of vingers tijdens de meting, of dat het opblazen van de manchet zorgt voor een pijnlijke arm. Dat gaat vanzelf weer over.
  • Na 24 uur breng je de bloeddrukmeter terug naar het ziekenhuis. Daar bekijkt de arts de onderzoeksresultaten.
1 - 2 van 2
Filters
Locatie