ZAS opent gespecialiseerde valkliniek in ZAS Middelheim

Op campus ZAS Middelheim opent een gespecialiseerde valkliniek, met een zorgaanbod om valrisico’s bij 65-plussers in kaart te brengen en aan te pakken.
Nieuws

Zo speelt ZAS in op de hogere zorgvraag door de vergrijzing. In 2030 zullen er in de stad Antwerpen en randgemeenten vijftien procent meer 65-plussers zijn dan in 2020.

Door de oorzaken van valrisico’s tijdig aan te pakken, kunnen ouderen letsels en overlijdens voorkomen en langer zelfstandig blijven wonen. De spierversterkende oefeningen en krachttrainingen vinden niet alleen plaats in een fitnessruimte met toestellen, maar ook in het zwembad van het ziekenhuis.

Stapsnelheid voorspelt of iemand geheugenproblemen krijgt 

Om te weten hoe groot het valrisico is, leg je eerst twee uur tests en onderzoeken af. Die brengen in kaart hoe groot je valrisico is en of je bepaalde tekorten hebt. Een val kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld te weinig spiermassa, evenwichtsstoornissen of een aandoening van het zenuwstelsel. ​

Bij een gangpadanalyse voorspelt een onderzoek van de stapsnelheid of iemand de komende jaren meer geheugenproblemen zal ontwikkelen. De gangkwaliteit bij deze ​analyse voorspelt hoe groot het valrisico is. Geheugenstoornissen kunnen leiden tot valpartijen.

Rapport met score voor valrisico 

Na afloop van de tests stellen de zorgverleners een rapport op. Daarin geeft een score ​ aan of je een verhoogd valrisico hebt. Hierop volgt het aanmeten van een persoonlijk behandelingsplan in samenwerking met kinesisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten.

Prof. dr. Anne-Marie De Cock, geriater: "De behandeling omvat spierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en krachttraining. Voldoende spiermassa is belangrijk om bijvoorbeeld valincidenten te vermijden. De spierversterkende oefeningen vinden niet alleen plaats in een fitnessruimte met toestellen, maar ook in het zwembad van het ziekenhuis. Dat is minder belastend voor de patiënten in kwestie."

De training mikt specifiek op patiënten van minstens 65 jaar met een verhoogd valrisico. In totaal zijn er veertig sessies gedurende drie maanden, of twee keer twee uur kinesitherapie per week. Dat wordt aangevuld met gerichte ergotherapie, geheugentraining en - waar nodig - een educatietraject over voeding en veilig bewegen in de thuissituatie. Het is de bedoeling dat de patiënt (ook thuis) minstens twee keer per dag een kwartier de oefeningen uitvoert.

"Regelmatige opvolging van je gezondheid valt weg vanaf je pensioen"

Vanaf je pensioen moet je zelf stappen nemen om je gezondheid te laten opvolgen. Prof. dr. Anne-Marie De Cock: ​“Bij baby’s, de schoolgaande jeugd en werkende volwassenen wordt de gezondheid opgevolgd door regelmatige onderzoeken van Kind & Gezin, de schoolarts en de bedrijfsarts. Zodra je met pensioen gaat, valt die opvolging weg en moet je daarvoor zelf initiatief nemen. Met de vergrijzingsgolf die voor de deur staat is het nodig om meer dan ooit de vinger aan de pols te houden. De kwetsbaarheid van 65-plussers kennen en eventueel voorkomen, kan de burger en onze maatschappij helpen om zich hierop voor te bereiden.” 

“Bij ZAS werken we al jaren op valpreventie. Patiënten kunnen op verschillende campussen terecht voor advies. Onze nieuwe valkliniek is een logische stap om dit aanbod uit te breiden, specifiek verbonden aan het Medische Centrum Gezond ouder worden van ZAS. Met geavanceerde metingen kunnen we iemands valrisico’s sneller in kaart brengen.” 

33% meer 65-plussers tegen 2050 

In 2050 zal een kwart van de bevolking 65 of ouder zijn. Tegen 2050 neemt het aantal 65-plussers in ons land met een derde toe, het aantal 80-plussers verdubbelt zelfs. Het aandeel 65-plussers in de bevolking zal stijgen van 19,6 procent in 2022 naar 25,1 procent in 2050.

Een op de drie overlijdt binnen het jaar na gebroken heup 

Voor mensen ouder dan 75 jaar kan een val ingrijpende gevolgen hebben: zware breuken van bijvoorbeeld de heup, een permanente handicap tot zelfs overlijden. Een op de drie ouderen sterft binnen het jaar na het breken van een heup. Een val heeft vaak ook gevolgen voor de zelfstandigheid van mensen, en bijvoorbeeld het in de eigen woning kunnen blijven. Vrouwen vallen vaker dan mannen, maar mannen maken dan weer vaker een fatale val.