Het centrum in ZAS Middelheim zal nieuwe slimme software testen en valideren, en studies met AI uitvoeren. Het voorbije jaar kwamen daarvoor aanvragen uit de hele wereld.
Verenigde Staten, Israël, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland
“Omdat we in de Benelux een van de eerste ziekenhuislaboratoria zijn die met artificiële intelligentie werken, hebben we al meerdere studies met AI uitgevoerd bij de analyse van verschillende types tumoren", aldus patholoog Sabine Declercq, medisch coördinator van het ZAS-laboratorium voor Pathologische Anatomie. "We krijgen aanvragen van softwareleveranciers en farmaceutische firma's uit de hele wereld en willen dit professioneel blijven begeleiden, daarom starten we een expertisecentrum op. Zo hebben we het voorbije jaar al vijftien aanvragen gekregen om nieuwe software te testen. Deze firma's komen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Zwitserland. Met ons expertisecentrum integreren we zo de nieuwste technologie en de medische noden in het kader van oncologische diagnostiek en onderzoek.”
Inschatting of therapie werkt en overlevingskans
Het expertisecentrum krijgt aanvragen om verschillende toepassingen te testen, zoals algoritmes voor de diagnose van een tumor. Deze software ondersteunt bij de oppuntstelling van de diagnose en kan helpen bij de keuze van de aangewezen therapie, zoals immuuntherapie. Dit is belangrijk om in te schatten of de therapie kan opgestart worden of niet.
Een andere geteste toepassing is de inschatting van de overlevingskans van de patiënt na bijvoorbeeld vijf jaar. Als dit lukt, opent dit mogelijk ook deuren om dezelfde software in te zetten bij de keuze van verdere therapie of zelfs de noodzaak van verdere therapie. Het gaat dan over de voordelen van de therapie tegenover de impact op de levenskwaliteit. Mogelijk opent dit deuren om dezelfde tools in te zetten bij de keuze van verdere therapie of zelfs de noodzaak van verdere therapie.
Daarnaast loopt een studie die o.a. het gebruiksgemak test van een algoritme dat de prognose van tumoren inschat. Tot slot wordt ook een scanner voor de digitalisatie van weefselstalen getest.
Artificiële intelligentie in lab anatomopathologie ZAS
Sinds begin 2023 zet het lab voor Pathologische Anatomie van Ziekenhuis aan de Stroom slimme software in voor de analyse van borst- en prostaattumoren. Hierbij ondersteunt AI op verschillende manieren de patholoog bij evaluatie van de weefselstalen. Dat gebeurt door met een heat map aandachtsgebieden te tonen, suggesties van tumorkenmerken te geven, het aandeel aan tumorcellen met specifieke kenmerken berekenen enzovoort.