Werken nieuwbouw ZAS Palfijn gestart

Investering van 86 miljoen in nieuwe kraamafdeling, geriatrie en oncologisch dagziekenhuis

Woensdagochtend 2 oktober zijn de werken voor de nieuwe voorbouw van ZAS Palfijn gestart. Voorzitter Els van Doesburg, kersvers Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez, voormalig Vlaams-minister-president Jan Jambon en ZAS-CEO Willeke Dijkhoffz namen de eerste spadesteek voor hun rekening.

Tegen 2028 verrijst voor het huidige ziekenhuis een gebouw met een nieuwe kraamafdeling, een uitgebreide geriatrie, een oncologisch dagziekenhuis en een onderzoekcentrum naar geneesmiddelen van Johnson & Johnson. Er komt ook een ondergrondse parking in plaats van de aanvankelijk geplande parkeertoren. Het gaat om een investering van ruim 64 miljoen, na inrichting is dat 86 miljoen. Begin juli ging de nieuwe dialyseafdeling in ZAS Palfijn al open.

 

2 nieuwe vleugels met 100 bedden

Schepen Els van Doesburg, voorzitter van ZAS:

“Met deze investering van 86 miljoen euro krijgt ZAS Palfijn een nieuw gezicht. Tegen 2028 bouwen we hier twee nieuwe ziekenhuisvleugels en een ondergrondse parking. Met deze grote vernieuwingsgolf garanderen we de Antwerpenaar ook hier de komende decennia van een kwalitatief zorgaanbod.” 

 

De nieuwe voorbouw telt twee vleugels met honderd bedden en huisvest een brede mix aan zorgverlening. Op het gelijkvloers komen een dagziekenhuis oncologie, een uitgebreide polikliniek, een pijnkliniek en de inschrijvingsbalies.

De eerste verdieping is voor de nieuwe materniteit met twee verloskamers, veertien klassieke bedden, acht kraamsuites en twee rooming-in-kamers met rechtstreeks zicht op de afdeling neonatologie. Hierdoor kunnen de ouders dichtbij hun te vroeg geboren baby zijn.

Op de tweede en derde verdieping vinden de uitgebreide geriatrische afdeling (48 bedden), de afdeling psychogeriatrie (verzorging van ouderen met psychische en cognitieve stoornissen, 24 bedden), de afdeling orthogeriatrie (24 bedden) en het geriatrisch dagziekenhuis onderdak.

 

Onderzoekscentrum naar nieuwe geneesmiddelen

De vierde verdieping zal onderdak bieden aan de Clinical Pharmacology Unit van Johnson & Johnson. Dat is een modern onderzoekscentrum waarin geneesmiddelen op gezonde vrijwilligers worden getest in de eerste fase van ontwikkeling. Zo kan Johnson & Johnson pionierswerk voortzetten in België op het gebied van de vroege ontwikkeling van levensreddende geneesmiddelen.

 

Geen fossiele brandstoffen

Het nieuwe gebouw zal als eerste van de site verwarmen en koelen zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Het beschikt naast groendaken, regenwaterbuffers en wadi’s (*) over een beo-veld (**), warmtepompen en zonnepanelen. Het ziekenhuis hoopt op termijn tot dertig procent van zijn energieverbruik duurzaam op te wekken. Het overige verbruik is elektrisch, waarvoor ZAS steeds groene energie aankoopt.

(*) wadi: water afvoer drainage infiltratie, een met grind en zand gevuld bekken dat zowel water kan vasthouden als laten infiltreren.

(**) boorgat energieopslag: een geothermische bron die warmte en koude uit de grondbodem trekt of er terug in pompt. 

 

Werken klaar in 2028 

De nieuwe voorbouw is de voorlaatste fase van een grondige vernieuwingsoperatie. In 2007 werd het operatiekwartier verbouwd. Drie jaar later (2010) kwam er een nieuwbouw voor de spoed en het laboratorium, en werden de centrale sterilisatie en apotheek uitgebouwd. In de vierde fase worden een aantal vleugels van het bestaande gebouw vernieuwd. ​

De werken verlopen in vier stappen. De afbraak van de vroegere spoedgevallen en de bouw van de nieuwe nierdialyse is al achter de rug. In juli ging de nieuwe dialyseafdeling met zestien posities open. De volgende stappen zijn de aanleg van een ondergrondse parking en de voorbouw met twee vleugels. Tussen beide gebouwen komt er een gang op het gelijkvloers en een verbinding tussen de eerste verdiepingen. ​

 

Over ZAS Palfijn

In het noorden van de stad biedt ZAS Palfijn een ruim aanbod aan van zowel basiszorg (spoed, intensieve zorg, chirurgie, interne geneeskunde, geriatrie) als enkele gespecialiseerde diensten (oncologie met PET-CT en radiotherapie, reumatologie). ​ Daarnaast biedt de ZAS-campus ook de vrouw-kindzorg aan in het noorden. Het ziekenhuis is een belangrijke lokale zorgspeler met een sterke binding met de verwijzers.

ZAS Palfijn telt 352 bedden en 1.071 medewerkers. Jaarlijks krijgen er 320.000 patiënten de nodige zorg. Het ziekenhuis werd geopend in 1979. De eerstesteenlegging vond plaats in 1974. 

Een ontwerp van de nieuwe voorbouw van ZAS Palfijn, klaar tegen 2028
Een ontwerp van de nieuwe voorbouw van ZAS Palfijn, klaar tegen 2028
Een ontwerp van de nieuwe voorbouw van ZAS Palfijn, klaar tegen 2028