Stoppen met roken doe je niet alleen

Vaarwel aan de sigaret met de ZAS rookstopcursus.
Getuigenis

Wim, 62 jaar en rookstop-cursist, was een erg verstokte roker maar tijdens de rookstopcursus in ZAS is hij gestopt. De cursus is net afgelopen, hij is nu drie weken zonder sigaret. 

“Het gaat”, zegt Wim. “Ik voel nog niet veel voordelen maar ik ben de enorme drang wel al kwijt. Het doet me niets als iemand er eentje opsteekt. Dat was vroeger wel anders.”

Eenzame roker

“Ik wilde al langer stoppen, hoewel ik nergens last van had. Bijna iedereen in mijn omgeving was al gestopt, ik voelde me een eenzame roker. Een tijd terug had ik al eens een cursus gevolgd via de stad, maar ik herbegon. Stress was mijn trigger. In juni kwam dan het laatste duwtje. Ik had wat last in mijn borst tijdens een voettocht naar Compostela. Terug thuis, ik zat op een terrasje een koffietje te drinken, ging het licht ineens uit en lag ik op de grond. Ik had een hartinfarct en kreeg stents in mijn kransslagaders.”

“Wat later kwam mijn vrouw thuis met de aankondiging van de nieuwe rookstopcursus, ze werkt zelf in ZAS Augustinus. Schrijf me maar in, zei ik. En het is me gelukt! Ik heb er geleerd om neen te zeggen, tegen mezelf!” 

Groepssteun

“Als je wil stoppen met roken, dan kan ik het alleen maar aanraden. Je leert er hoe je best te werk gaat om te stoppen, hoe je je moet voorbereiden op moeilijke momenten en ook de steun van zo’n groep is echt enorm. We WhatsAppen elkaar nog steeds en supporteren voor elkaar.”

Automatisme

Dr. Bea Vermeyen tabakologe in ZAS vertelt: “Ik ben 14 jaar aan het werk als tabakoloog; de groepscursussen zijn gestart in 2018. In ZAS geef ik de cursus aan een groep van maximaal 16 mensen die gedurende 8 opeenvolgende wekelijkse sessies onder mijn begeleiding samenkomen. De cursus is bedoeld als een mentale voorbereiding voor mensen die willen stoppen met roken. Ik leg vooral uit wat er nodig is om succesvol te stoppen met roken. Behalve de lichamelijke verslaving aan nicotine, is roken ook een heel belangrijke gewoonte in iemands leven, een automatisme. Je daar bewust van worden, is noodzakelijk om jezelf te helpen met stoppen. Ik reik tips aan om die gewoonte te vervangen door iets anders. Ik wijs hen op de valkuilen om weer te beginnen. En heel erg belangrijk, de deelnemers geven elkaar ook tips, de dynamiek van zo’n groep is heel mooi om zien en zorgt voor een extra dimensie in het rookstopproces. Dit, samen met alle informatie die de deelnemers van mij meekrijgen, zorgt ervoor dat stoppen in groep heel goed werkt!” 

Goede voorbereiding en geen druk

“Deelnemers moeten niet meteen stoppen als de cursus begint. Een goede voorbereiding is heel belangrijk. We creëren wel een stopmoment ergens halverwege de cursus en sommigen stoppen dan effectief. Sommige cursisten stoppen zelfs al vroeger als ze moed hebben, anderen bouwen traag af en sommigen stoppen later pas. Er is geen druk, alleen veel hulp en begrip voor elkaar.” 

“Iedereen weet al wel dat het gezonder is om niet te roken, toch? Met het wijsvingertje zwaaien of mensen dwingen om te stoppen heeft weinig zin, meer zelfs: het werkt niet. Je kan als hulpverlener wel helpen door de weg wijzen naar een andere keuze, die voor een leven zonder sigaret.”

Waardevolle keuze

“Wat ik zo mooi vind aan deze cursus, is dat ik als arts mensen mag begeleiden die voor iets waardevols en kostbaar kiezen in hun leven. Ze kiezen niet gewoon om te stoppen met roken, ze kiezen vooral voor wat er werkelijk toe doet in hun leven, bijvoorbeeld om nog mee te kunnen gaan kamperen met de kleinkinderen, om te kunnen wandelen aan de zeedijk met hun vrouw, zonder buiten adem te zijn. De deelnemers kiezen voor iets dat hen nauw aan het hart ligt en ze delen die waarden in hun leven met elkaar, dat is ongelofelijk mooi om mee te maken.”

Waarom wil jij stoppen met roken? In januari start er een nieuwe rookstopcursus op in ZAS.