Pijn is universeel, maar toch divers

Gender en etniciteit beïnvloeden hoe patiënten pijn ervaren. Deze thema’s staan daarom centraal tijdens de week van de pijn, die van 10 tot 16 oktober loopt.

Gender en etniciteit beïnvloeden hoe patiënten pijn ervaren. Deze thema’s staan daarom centraal tijdens de week van de pijn, die van 10 tot 16 oktober loopt. Want pijn is universeel, maar toch erg divers.

Waarom voelt iedereen pijn anders?

Pijn kennen we allemaal, maar toch ervaren we dit allemaal anders. Pijn is namelijk een complex gegeven. Verschillende factoren beïnvloeden hoe we pijn ervaren. Tijdens de week van de pijn 2024 focussen we op onderstaande factoren:

Gender en pijnbeleving  

Wist je dat vrouwen over het algemeen gevoeliger voor pijn zijn dan mannen? Zowel biologische als psychosociale factoren spelen hier een rol.

  • Biomedische factoren: Vrouwen hebben op sommige plekken in hun lichaam meer pijnzenuwen dan mannen. Daarnaast hebben ze ook andere hormonen. Die beïnvloeden de manier waarop ze pijn ervaren.
  • Psychosociale factoren: De rol die vrouwen vervullen kan ervoor zorgen dat ze hun pijn onderdrukken of negeren. Denk aan moeders die doorgaan, zelfs als ze zelf pijn hebben, omdat hun kinderen hen nodig hebben.
  • Daarnaast komt pijn bij bepaalde aandoeningen anders tot uiting bij vrouwen dan bij mannen. Wist je bijvoorbeeld dat hart- en vaatziekten bij vrouwen vaak later worden herkend? Waar mannen pijn op de borst of in de bovenarm voelen, ervaren vrouwen eerder moeheid, kortademigheid of pijn tussen de schouderbladen. Vrouwen krijgen daardoor vaak minder snel de juiste zorg.

Etniciteit en pijnbehandeling

Bij patiënten met een andere etnische achtergrond zien we dat pijn soms on(der)behandeld blijft. Taalbarrières en culturele verschillen spelen hierbij een rol. Bij ZAS zijn hiervoor verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals taalapps, interculturele bemiddelaars en de tolkendienst, die kunnen helpen om die barrières te overbruggen.  

Pijn is universeel, maar toch divers. Bij ZAS zijn we ons bewust van deze verschillen, alert op ieders pijngedrag en respecteren we de unieke pijnbeleving zodat iedereen de gepaste ‘pijn’-zorg krijgt. 

Contacteer het pijnteam

Heb je vragen of wil je meer weten? Vraag naar het pijnteam bij je behandelende arts.

Informatie neusinhallatoren

In het kader van de Week van de Pijn deelden leden van het ZAS pijnteam neusinhallatoren uit aan patiënten in de locaties ZAS Augustinus, ZAS Vincentius en ZAS Sint-Jozef.

Hier vind je de instructies en ingrediënten van deze OSHADHI AROMA INHALER:  

  • Gebruik: hou de stick net onder één neusgat terwijl je het andere neusgat afsluit. Adem langzaam in en uit en wissel vervolgens een aantal keer van neusgat. Ontspan met deze inhaler naar behoefte meermaals per dag en ook ter voorbereiding van de nachtrust.
  • Samenstelling: 100% zuivere etherische olie van zoete marjolein, ylang ylang, zoete sinaas en pepermunt.
  • Allergenen: benzyl benzoate, eugenol, geraniol, linalool, limonene, citral, benzyl salicylate, farnesol, coumarin, citronellol.