Maak voor 1 oktober een afspraak voor de RSV-prik van je baby

Vanaf dit jaar is het mogelijk om je baby te beschermen tegen het RSV-virus met een prik die wordt terugbetaald door de mutualiteit. Maak een afspraak voor 1 oktober 2024.
Nieuws

Wat is RSV? 

RSV is een virus dat bij baby’s ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken. Elk jaar komen hierdoor heel wat baby’s in het ziekenhuis terecht.
 

Wat is RSV-preventie? 

Ouders kunnen hun kindje preventief tegen RSV laten behandelen. De kans op een ziekenhuisopname door RSV-besmetting daalt hierdoor met 80%. 
 

Wat houdt het in?  

De baby krijgt een spuitje dat tot 6 maanden lang bescherming biedt. Het is geen vaccin, maar een veilig, preventief geneesmiddel dat antilichamen bevat. Het medicijn heet nirsevimab en is gekend onder de merknaam Beyfortus®.
 

Terugbetaald door de mutualiteit

Het medicijn is duur (777 euro). Door tussenkomst van het ziekenfonds betalen ouders nu nog maar 12 euro, of 8 euro bij een verhoogde tegemoetkoming. Het medicijn is beschikbaar in ons ziekenhuis. Ouders moeten dus niet zelf naar de apotheek.  
 

Voor wie?

De terugbetaling geldt voor baby’s geboren na 1 april 2024 waarvan de moeder geen RSV-vaccinatie heeft gekregen tijdens de zwangerschap. Ouders van kindjes die in een ZAS-ziekenhuis geboren zijn, krijgen van ons een uitnodigingsbrief.
 

Waarom nu? 

Net zoals de griep, komen RSV-infecties vooral voor in een bepaalde periode: tussen oktober en maart. Jonge kinderen moeten daarom beschermd worden kort voor de start van het RSV-seizoen in oktober. De prik moet gebeuren voor november.
 

Maak een afspraak voor 1 oktober 2024:

Telefonisch bij de dienst Pediatrie van je ziekenhuis: 

•    ZAS Augustinus: 03 432 68 46
•    ZAS Palfijn: 03 640 28 90
•    ZAS Paola: 03 280 23 22
•    ZAS Vincentius: 03 285 28 35

Tips: 

•    Vermeld dat het over RSV-preventie gaat. 
•    De afspraak is enkel voor de RSV-injectie. Wil je ook nog andere problemen bespreken? Maak hiervoor dan een aparte afspraak.
•    Heeft je kind koorts of is het ziek? Contacteer ons dan tijdig om de afspraak te verzetten.