Groot centrum voor kwaadaardige longtumoren in ZAS Middelheim

Meer dan 120 operaties per jaar
Nieuws

Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) bundelt alle ingrepen aan longtumoren en eventuele uitzaaiingen in ZAS Middelheim. Zo worden alle kennis en ervaring van artsen en verpleegkundigen gebundeld op één campus, en zijn die niet langer verspreid over de vijf ZAS-campussen. Dat is ook nodig, want het aantal patiënten met longkanker blijft stijgen.

Met ruim negenduizend nieuwe gevallen per jaar is longkanker de op een na meest voorkomende vorm van kanker. Een op de vijf patiënten met longkanker moet onder het mes. Een operatie biedt de grootste kans op genezing.

“Meer kennis en expertise op één plek”

Dr. Roderik Deleersnijder, diensthoofd Thoracale Heelkunde bij ZAS:
“Het aantal mensen met longkanker blijft helaas stijgen. Om die toename met meer expertise aan te kunnen pakken, hebben we gekozen om alle ingrepen aan longtumoren te centraliseren in ZAS Middelheim. Zo brengen we alle kennis en ervaring van chirurgen, verpleegkundigen en kinesisten samen op één plaats. Dat maakt het makkelijker om samen te werken en elkaar te helpen. Door de concentratie in ZAS Middelheim kunnen we ook meer gegevens over de behandeling verzamelen en de kwaliteit van de behandeling nog verhogen.”

Dr. Paul Hollering van de Kliniek voor Longtumoren van ZAS:
“Een operatieve verwijdering van de tumor biedt de grootste kans op genezing. Dat gebeurt via een kijkoperatie met een insnede van vier centimeter. Vroeger maakte de chirurg voor deze ingreep drie toegangen tussen de ribben of een insnede van 15 à 20 centimeter. Nu wordt via een kleine toegang tussen de ribben een deel van de long weggenomen met behulp van een camera. Drie dagen na de ingreep kan de patiënt naar huis."

Niet iedereen komt in aanmerking voor longchirurgie. Wanneer de artsen van de ZAS-Kliniek voor Longtumoren een operatie als beste behandeling aanraden, gaat de longarts eerst na of de patiënt een wegname van een deel van de long aankan.

430 behandelingen per jaar

De longchirurgen van ZAS nemen jaarlijks 120 longtumoren weg. Daarnaast zijn er ook operaties aan uitzaaiingen van andere kankers in de longen, waarvoor niet de hele longkwab wordt verwijderd. In totaal krijgen jaarlijks zo’n 430 patiënten met longkanker een behandeling bij ZAS. Daarmee zit ZAS bij de grootste centra hiervoor in België.

Op één na meest voorkomende kanker

In 2021 kregen meer dan negenduizend mannen (5.675) en vrouwen (ruim 3.500) de diagnose. Longkanker komt het vaakst voor bij rokers of mensen die lange tijd gerookt hebben.

Hoe vroeger de ziekte ontdekt wordt, hoe beter. Bij een vroege diagnose, wanneer de tumor nog chirurgisch te verwijderen is, is de overlevingskans na vijf jaar ongeveer zeventig procent.

Symptomen vaak pas in gevorderd stadium

Veelvoorkomende symptomen van longkanker zijn hoest die niet overgaat, bloed in opgehoest slijm en vermoeidheid. Vaak treden deze symptomen pas op in een gevorderd stadium van de ziekte.