Opname zonder overnachting

Hoe verloopt een dag in het chirurgisch dagziekenhuis? Mag je iemand meebrengen?

Steeds meer ingrepen kunnen gebeuren zonder overnachting in het ziekenhuis. Onze campussen hebben daarvoor speciale afdelingen. Hoe verloopt zo’n dagopname?

Verloop van je opname

Wachtzaal

Meld je op het afgesproken uur aan het secretariaat van het chirurgisch dagziekenhuis (route 126) om je in te schrijven. Daarna neem je plaats in de wachtzaal tot een verpleegkundige je komt halen.

Word je opgenomen op de afdeling Shortstay? Meld je dan eerst bij de kiosk aan de ingang. Daar word je doorverwezen naar de juiste plek.

Kleedruimte

De verpleegkundige brengt je naar een kleedruimte. Daar krijg je een operatiehemd en kan je je omkleden. Je kledij en spullen kan je achterlaten in een locker.

Op de afdeling Shortstay verblijf je voor je ingreep in een gemeenschappelijke ruimte of de kamer van jouw keuze, afhankelijk van je ingreep.

Prenarcoseruimte

Onze verpleegkundige zal je vervolgens meenemen naar de prenarcoseruimte. We overlopen samen jouw gegevens en de verpleegkundige controleert jouw parameters (pols, bloeddruk…). Afhankelijk van het type verdoving is het mogelijk dat we al een infuus prikken en medicatie toedienen.

De anesthesist en chirurg komen nog even bij je langs. Ze overlopen opnieuw je gegevens en je krijgt de kans om vragen te stellen.

Gebeurt je ingreep op de afdeling Shortstay? Dan ga je van de gemeenschappelijke ruimte rechtstreeks naar het operatiekwartier.

Operatiekwartier

De verpleegkundige van de operatiezaal bereidt de zaal voor en komt je ophalen in de prenarcoseruimte. Hij of zij blijft gedurende de ingreep bij jou in de zaal en helpt de anesthesist en de chirurg.

Recovery

Na de operatie ga je naar de recovery. Daar word je opgevolgd door onze verpleegkundigen.

Ook bij een kleine ingreep, verblijf je meestal nog een kwartiertje op de recovery.

Kamer of ontslaglounge

Heb je een kleine ingreep ondergaan, dan mag je meestal onmiddellijk naar de ontslaglounge. Daar krijg je een drankje en een kleine versnapering terwijl de verpleegkundige je dossier afwerkt. Daarna mag je je omkleden en het ziekenhuis verlaten, tenzij anders afgesproken werd met de chirurg.
Op Shortstay begeleiden we je na de ingreep terug naar de gemeenschappelijke ruimte, waar je even kan bijkomen op een zetel.

Onderging je een ingreep onder algemene verdoving? Dan verblijf je gemiddeld nog 2 uur in observatie op de kamer van je keuze. Je arts of verpleegkundige zal je vertellen wanneer je naar huis mag. Ben je nog niet klaar om te vertrekken? Dan kan je terecht in de ontslaglounge. Ook daar blijven we voor je zorgen.
 

Wachtzaal

Kom op het afgesproken uur naar het ziekenhuis. Word je verwacht in het chirurgisch dagziekenhuis 2 (route 4.01) of de oog -en pijnkliniek (route 1.01)? Dan hoef je niet langs de balie, meld je rechtstreeks bij de balie van het dagziekenhuis.
Twijfel je over de plaats van opname? Meld je dan eerst aan bij de algemene balie op het gelijkvloers.

Na je inschrijving neem je plaats in de wachtzaal tot een verpleegkundige je komt halen.

Voorbereidingsruimte

Een verpleegkundige zal je begeleiden naar de voorbereidingsruimte. Daar kan je je omkleden.  Je krijgt een operatiehemd, badjas en antislipsokken om aan te trekken. Je kleren en persoonlijke spullen worden opgeborgen in een locker.

Ben je omgekleed? Dan overlopen we je gegevens en controleren je parameters. Afhankelijk van je ingreep krijg je al medicatie toegediend. Zo nodig wordt hier ook je infuus geprikt.

Na de voorbereiding blijf je wachten tot een verpleegkundige je naar het operatiekwartier brengt.

Recovery

Afhankelijk van het type verdoving, verblijf je na de ingreep nog even op recovery. Daar word je opgevolgd door onze verpleegkundigen.

Kamer of ontslaglounge

Onderging je een kleine ingreep? Dan mag je in de meeste gevallen rechtstreeks van het operatiekwartier naar de ontslaglounge. In het chirurgisch dagziekenhuis oogheelkunde en de pijnkliniek begeleiden we je terug naar de voorbereidingsruimte, waar je even kan bijkomen in een zetel.

Na een algemene of gedeeltelijke verdoving blijf je nog even ter observatie in de kamer van jouw keuze. Je arts of verpleegkundige zal je vertellen wanneer je naar huis mag. Ben je nog niet klaar om te vertrekken? Dan kan je terecht in onze ontslaglounge. Ook daar blijven we voor je zorgen.

Na de ingreep krijg je iets om te drinken en, afhankelijk van het type verdoving, iets kleins om te eten.

Wachtzaal

Kom op het afgesproken uur naar het ziekenhuis en meld je bij de centrale balie. 
Daarna neem je plaats in de wachtzaal tot een verpleegkundige je naar je kamer brengt.

Kamer

Op je kamer word je voorbereid op je ingreep. Je krijgt een operatiehemd aan en een verpleegkundige controleert je parameters (pols, bloeddruk). Samen overlopen we jouw gegevens.

Afhankelijk van het type verdoving is het mogelijk dat je al medicatie krijgt in de kamer. Zo nodig prikken we een infuus.

Na de voorbereiding brengen we je naar het operatiekwartier. Het is mogelijk dat je even moet wachten.

Recovery

Onderga je een ingreep of onderzoek onder algemene of gedeeltelijke verdoving? Dan verblijf je nadien nog even in de recovery. Daar wordt je opgevolgd door onze verpleegkundigen.
Bij een kleine ingreep, infiltratie (inspuiting) of onderzoek onder lokale verdoving mag je in de meeste gevallen rechtstreeks naar je kamer.

Kamer

Na je operatie word je naar je kamer gebracht. Daar blijf je tot je goed wakker bent. Onze verpleegkundigen controleren je parameters en je krijgt iets om te drinken en iets kleins om te eten. Je arts zal je vertellen wanneer je naar huis mag.

Wachtzaal

Kom op het afgesproken uur naar de algemene inkomhal en meld je aan bij balie 13 of 14. 
Na de inschrijving kom je naar het dagziekenhuis (route 600).

Wacht rustig in de wachtzaal tot het jouw beurt is. Er is televisie en wifi beschikbaar.

Kleedruimte

Een verpleegkundige zal je begeleiden naar een kleedruimte. Je krijgt een operatiehemd en een kledingzak. Kleed je om en berg je persoonlijke spullen op in de zak. Afhankelijk van je ingreep of onderzoek, mag je plaatsnemen in een bed of rolstoel.

We brengen je daarna naar het operatiekwartier.

Recovery

Onderga je een ingreep of onderzoek onder algemene of gedeeltelijke verdoving? Dan verblijf je nadien nog even in de recovery. Daar word je opgevolgd door onze verpleegkundigen.

Kamer of gemeenschappelijke ruimte

Na je operatie word je naar je kamer gebracht. Daar blijf je tot je goed wakker bent. Je krijgt iets om te drinken en iets kleins om te eten. Kan je daarna nog niet naar huis? Dan kan je nog even bijkomen in de gemeenschappelijke ruimte.

Onderging je een kleine ingreep?  Dan mag je na de ingreep meteen naar de gemeenschappelijke ruimte. Daar krijg je iets om te drinken.

Je arts of verpleegkundige zal je vertellen wanneer je naar huis mag.

Wachtzaal

Meld je op het afgesproken uur rechtstreeks aan het secretariaat van het chirurgisch dagziekenhuis (route 48) om je in te schrijven. Word je verwacht in het chirurgisch dagziekenhuis 1C? Passeer eerst even langs de algemene balie om je in te schrijven.

Na je inschrijving neeem je plaats in de wachtzaal tot een verpleegkundige je komt halen. 

Kamer of kleedruimte

Een verpleegkundige zal je begeleiden naar je kamer. Je krijgt een operatiehemd en indien nodig antislipsokken en een badjas. We controleren je parameters (pols, bloeddruk) en samen overlopen we jouw gegevens.

Na de voorbereiding blijf je op je kamer wachten tot we je naar het operatiekwartier brengen.

Word je opgenomen voor een kleine ingreep? Een verpleegkundige begeleidt je naar de kleedruimte, waar je je mag omkleden. Daarna mag je rechtstreeks naar het operatiekwartier of de behandelruimte.

Recovery

Onderga je een ingreep of onderzoek onder algemene verdoving? Dan verblijf je nadien nog even in de recovery. Daar word je opgevolgd door onze verpleegkundigen.

Kamer of kleedruimte

Ben je goed wakker? Dan brengen we je terug naar je kamer. Daar krijg je iets om te drinken en iets kleins om te eten. 
Je arts zal je vertellen wanneer je naar huis mag.

Bij een kleine ingreep begeleiden we je rechtstreeks van het operatiekwartier of de behandelruimte opnieuw naar de kleedruimte. Ben je aangekleed? Dan mag je naar huis. Wacht je nog op een resultaat van het labo, neem dan nog even plaats in de wachtzaal. Daarna mag je naar huis.
 

Aanmelden

Meld je op je afgesproken uur rechtstreeks bij het chirurgisch dagziekenhuis (route 241). We verwijzen je naar de juiste kamer of gemeenschappelijke ruimte.

Kamer of gemeenschappelijke ruimte

Onderga je een ingreep of onderzoek onder algemene of gedeeltelijke verdoving? Dan verblijf je op een kamer. Bij een infuus of kleine ingreep krijg je een comfortabele zetel in een gemeenschappelijke ruimte.

Voor de ingreep komt een verpleegkundige langs om je gegevens te overlopen en je parameters (pols, bloeddruk) te controleren. Daarna brengen we je naar het operatiekwartier. Enkel voor een infuus blijf je in de gemeenschappelijke ruimte.

Recovery

Onderga je een ingreep of onderzoek onder algemene of gedeeltelijke verdoving? Dan verblijf je nadien nog even in de recovery. Daar word je opgevolgd door onze verpleegkundigen.

Kamer of gemeenschappelijke ruimte

Ben je goed wakker? Dan brengen we je terug naar je kamer. Daar krijg je iets om te drinken.
Er komt een verpleegkundige langs om opnieuw je parameters (pols, bloeddruk) te controleren. Je infuus wordt verwijderd en je krijgt iets kleins om te eten.

Na een kleine ingreep begeleiden we je opnieuw naar de gemeenschappelijke ruimte, waar je even kan bijkomen.

Is je arts langs geweest en heb je jouw ontslagpapieren gekregen? Dan mag je naar huis. Meld je vertrek even aan de balie

Mag ik iemand meebrengen?

Wil je je bij een dagopname laten vergezellen door een kennis of familielid? De afspraken hierover verschillen per campus.

In het dagziekenhuis mag je steeds één (volwassen) begeleider meenemen. Hij of zij kan op jou wachten in de ontslaglounge.

Als je dit wenst, kan je begeleider je traject doorheen de zorgzones volgen op een groot scherm in de ontslaglounge.

In het dagziekenhuis mag je steeds één (volwassen) begeleider meenemen.

Neem afscheid van je begeleider wanneer je wordt binnengeroepen. Het is niet de bedoeling dat jouw begeleiding blijft wachten in de wachtzaal. Omdat een opname in het dagziekenhuis enkele uren duurt, is het handiger dat hij of zij even iets anders gaat doen. Wil je begeleider toch graag in het ziekenhuis blijven? Dan kan hij of zij op jou wachten in de cafetaria. 

In het dagziekenhuis mag je steeds één (volwassen) begeleider meenemen. Vraag een verpleegkundige waar jouw begeleider op je kan wachten.
(ZAS Middelheim)

Wil je je bij een dagopname laten vergezellen door een kennis of familielid? In het dagziekenhuis mag je steeds één (volwassen) begeleider meenemen. Vraag een verpleegkundige waar jouw begeleider op je kan wachten.

Omdat we in het chirurgisch dagziekenhuis in Palfijn beschikken over een beperkte infrastructuur, kunnen volwassen patiënten geen begeleider meenemen. Neem afscheid van je begeleider als je wordt binnengeroepen.

Is er een taalbarrière? Dan mag jouw begeleider mee tot aan de balie. Van zodra we samen al je gegevens hebben overlopen, vragen we jouw begeleider om het chirurgisch dagziekenhuis te verlaten.

In het dagziekenhuis 1C mag je één (volwassen) begeleider meenemen. Hij of zij kan op jou wachten in jouw kamer. 

In het dagziekenhuis mag je steeds twee (volwassen) begeleiders meenemen. Vraag een verpleegkundige waar jouw begeleiders op jou kunnen wachten.

Een eigen kamer?

Kom je naar het ziekenhuis voor een opname zonder overnachting? Dan verblijf je niet altijd in een klassieke kamer. Hier vind je meer informatie.

Kom je naar het ziekenhuis voor een kleine ingreep? Dan verblijf je niet altijd op een kamer. Na de ingreep of behandeling mag je soms rechtstreeks naar een gezamenlijke wachtruimte, waar je even kan bijkomen op een zetel.

Bij een operatie onder volledige verdoving verblijf je wel op een kamer. Kies je voor een meerpersoonskamer? Dan deel je de kamer met andere patiënten. In het dagziekenhuis maken we geen onderscheid in geslacht. Het is mogelijk dat je de kamer deelt met patiënten van een ander geslacht.

Kom je naar het ziekenhuis voor een kleine ingreep? Dan verblijf je niet altijd op een kamer. Na de ingreep of behandeling mag je soms rechtstreeks naar een gezamenlijke wachtruimte, waar je even kan bijkomen op een zetel.

Bij een zwaardere operatie verblijf je wel op een kamer. Daar krijg je afhankelijk van je ingreep een bed, brancard of een zetel.

Kies je voor een meerpersoonskamer? Dan deel je de kamer met andere patiënten. In het dagziekenhuis maken we geen onderscheid in geslacht. Het is mogelijk dat je de kamer deelt met patiënten van een ander geslacht.

Afhankelijk van je ingreep of onderzoek krijg je een kamer met een bed of een comfortabele zetel. Kies je voor een meerpersoonskamer? Dan deel je de kamer met andere patiënten. In het dagziekenhuis maken we geen onderscheid in geslacht. Het is mogelijk dat je de kamer deelt met patiënten van een ander geslacht.

Kom je naar het ziekenhuis voor een kleine ingreep? Dan verblijf je niet altijd op een kamer. Na de ingreep of behandeling mag je soms rechtstreeks naar een gezamenlijke wachtruimte, waar je even kan bijkomen op een zetel.

Bij een zwaardere operatie brengen we je na de ingreep naar een afzonderlijke ruimte. Daar krijg je een bed. Afhankelijk van je kamerkeuze, gaat het om een ruimte afgescheiden door een gordijn of een kamer met raam en eigen toilet.

Kies je voor een meerpersoonskamer? Dan is jouw bed weliswaar afgebakend met een gordijn, maar deel je de grotere ruimte met andere patiënten. In het dagziekenhuis maken we geen onderscheid in geslacht. Het is mogelijk dat je de ruimte deelt met patiënten van een ander geslacht.

Afhankelijk van je ingreep of onderzoek krijg je een kamer met een bed of een comfortabele zetel. Kies je voor een meerpersoonskamer? Dan deel je de kamer met andere patiënten. In het dagziekenhuis maken we geen onderscheid in geslacht. Het is mogelijk dat je de kamer deelt met patiënten van een ander geslacht.

Kom je naar het ziekenhuis voor een kleine ingreep? Dan verblijf je niet altijd op een kamer. Na de ingreep of behandeling mag je soms rechtstreeks naar een gezamenlijke wachtruimte, waar je even kan bijkomen op een zetel.

Bij een zwaardere operatie verblijf je wel op een kamer. Daar krijg je afhankelijk van je ingreep een bed of een zetel.

Kies je voor een meerpersoonskamer? Dan deel je de kamer met andere patiënten. In het dagziekenhuis maken we geen onderscheid in geslacht. Het is mogelijk dat je de kamer deelt met patiënten van een ander geslacht.