Wist je dat?
- De organen van 1 donor kunnen 8 levens redden.
- Met weefseldonatie kan je tot wel 50 mensen helpen
- In 2023 stonden er 13.498 mensen op de wachtlijst voor een transplantatie.
Orgaandonatie na overlijden
Er is in België een nijpend tekort aan orgaandonoren.
Daarom kan een patiënt die overlijdt in aanmerking komen om orgaan-en/of weefseldonor te worden. Orgaan- of weefseldonatie betekent dat organen en/of weefsels na het overlijden worden afgestaan om ze daarna te transplanteren bij een andere patiënt.
Wetgeving
De Belgische wet is gebaseerd op een ‘opting out’ systeem. Dit betekent dat artsen volgens de Belgische wet het recht hebben organen weg te nemen na het overlijden van de patiënt, tenzij er uitdrukkelijk verzet is geuit. Bij overlijden wordt iedere Belg dus automatisch donor, tenzij die bij leven kenbaar heeft gemaakt dit niet te willen.
Als een patiënt in aanmerking komt voor orgaandonatie wordt dit steeds besproken met de familie of nabestaanden. We handelen altijd met respect voor de visie en het standpunt van de nabestaanden.
Registreren als orgaandonor
Je kan je keuze voor orgaandonatie officieel vastleggen. Door je keuze te registeren, vermijd je dat je familie en dierbaren geconfronteerd worden met de emotioneel beladen vraag naar orgaandonatie.
Deze wilsverklaring voor orgaandonatie omvat 4 beslissingen waar je uitdrukkelijk toestemming voor kan geven, waar je je tegen kan verzetten of waarvoor je een eerdere wilsverklaring kan intrekken:
- donatie van organen voor therapeutische doeleinden;
- donatie van weefsels en cellen voor therapeutische doeleinden;
- donatie van organen, weefsels en cellen voor innoverende therapieën;
- donatie van organen, weefsels en cellen voor wetenschappelijk onderzoek.
De registratie van je wilsverklaring kan heel eenvoudig via:
- de dienst bevolking in het gemeentehuis van je woonplaats;
- je huisarts;
- via Mijn gezondheid | eHealth
Vormen orgaandonatie na overlijden
Donatie is mogelijk na hersendood of na circulatoire dood.
- Orgaandonatie na hersendood (DBD: Donation after Brain Death)
Een patiënt die hersendood is, is eigenlijk al overleden, ook al werkt de beademing nog. De hersenen krijgen geen zuurstof meer en kunnen dus niet meer functioneren. Dat is onomkeerbaar. 3 artsen stellen onafhankelijk van elkaar vast of een patiënt hersendood is. Op die manier is de familie 100 % zeker dat hun naaste nooit meer wakker zal worden. Hersendood kan bijvoorbeeld optreden na een ongeval, hersenbloeding, gezwel, hersenbeschadiging na een reanimatie. De familieleden kunnen rustig afscheid nemen voordat de operatie voor orgaantransplantatie begint. - Orgaandonatie na circulatoire dood (DCD: Donation after Circulatory Death)
Soms is een patiënt nog in leven, maar is er geen enkele hoop meer op zinvol herstel of genezing. In dat geval kan de familie beslissen om alle behandelingen stop te zetten, behalve behandelingen om de patiënt comfortabel te houden. De patiënt overlijdt dan heel rustig en sereen. Dat is hartdood. Ook euthanasie valt onder deze categorie. Het is belangrijk dat de operatie voor orgaantransplantatie daarna zo snel mogelijk gebeurt.
Contact
Lokale donorcoördinator: Anneleen Van de Weyer
E-mail: anneleen.vandeweyer@zas.be ; telefoon: 0470 70 12 95
Orgaandonatie door levende donoren
Nierdonatie
Wil je je opgeven als nierdonor? Neem dan contact op met een van onze nefrologen:
- dr. Gheuens - telefoon: 03 217 71 85
- dr. Helbert - telefoon: 03 280 41 88
Zij coördineren de donatieprocedure.
Alle patiënten die voor een orgaantransplantatie in aanmerking komen, worden zo snel mogelijk op een wachtlijst voor transplantatie gezet. Hiervoor werkt de Nierkliniek van ZAS samen met alle universitaire transplantatiecentra. De Nierkliniek voorziet gespecialiseerde raadplegingen om de getransplanteerde patiënten verder op te volgen.
Meer weten over orgaandonatie?
- Lees onze brochure
- klikvoororgaandonatie.be
- 02 524 97 97
- beldonor@health.fgov.be
- Nabestaanden van donoren kunnen terecht bij Navado. Navado biedt een luisterend oor, antwoordt op vragen, zorgt voor contact met lotgenoten en/transplantatiecoördinatoren.