Dienst

Urologie voor kinderen

Onze kinderurologen onderzoeken en behandelen aandoeningen aan de urinewegen (nieren, urineleiders, blaas en plasbuis) en aan de mannelijke geslachtsorganen (penis en balzak).

De dienst Urologie voor kinderen behandelt jonge patiënten met een aandoening aan de nieren, urinewegen, blaas of geslachtsorganen. Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen hun specialisme, scholen onze kinderurologen zich voortdurend bij. 

Daarnaast werken onze kinderurologen vaak samen met andere kinderartsen/-specialisten in een multidisciplinair team. Zo bieden ze de best mogelijke zorg voor kinderen met urologische aandoeningen. Onze kinderurologen voeren naast onderzoeken ook zelf eventuele operaties uit. 

1 - 2 van 2
Filters
Conventiestatus
Locatie
Urologie Urologie voor kinderen

Dr. Daphne Arnold

ZAS Middelheim ZAS Paola
Urologie Urologie voor kinderen

Dr. Marc Sorber

ZAS Middelheim ZAS Paola
1 - 8 van 8
Filters
Locatie

Blaasfunctieonderzoek

blaasonderzoek, urodynamisch onderzoek (UDO)
De kinderuroloog onderzoekt de werking van de blaas, sluitspier en het plasmechanisme van je kind. Om de blaasdruk te meten wordt de blaas via een buisje langs de plasbuis gevuld.

Echografie van de balzak

echografie scrotum, echoscopie
Bij dit onderzoek brengen we een gel aan op de buitenkant van de balzak. Daarna plaatsen we een echoapparaat op de huid om de weefsels van de balzak te kunnen zien op een scherm.

Echografie van de blaas

echo van de blaas, echoscopie van de blaas
Tijdens een echografie van de blaas bekijkt de (kinder)uroloog of (kinder)nefroloog de blaas met een echoapparaat. Dit onderzoek is pijnloos.

Echografie van de nieren

Met een echografie brengen we de nieren in beeld en zoeken we naar afwijkingen van vorm of uitzicht van de nieren. Zijn ze kleiner geworden (schrompelnieren)? Zijn er niercysten?

Kijkonderzoek plasbuis en blaas

cystoscopie
Bij een cystoscopie kijkt de uroloog via een smal buisje met een camera (cystoscoop) in de plasbuis en blaas.

Plaskalender

mictielijst
De kinderuroloog kan je vragen een plaskalender bij te houden. Je schrijft hiervoor, meestal 2 dagen, op hoeveel en wanneer je kind drinkt en plast.

Urineonderzoek

plasonderzoek
Een urineonderzoek geeft informatie over de aanwezigheid van rode of witte bloedcellen, bacteriën, schimmels of kristallen in de urine.

Uroflowmetrie voor kinderen

Een uroflowmetrie is een snel en pijnloos onderzoek om de kracht van de plasstraal te meten. Je kind plast daarvoor in een flowmeter, een apparaat in de vorm van een trechter.
1 - 9 van 9
Filters
Locatie

Antirefluxprocedure

antiterugvloeiprocedure
De terugvloei van urine wordt behandeld door een product in te spuiten in de uitgang van de urineleider. Een piepkleine camera en een naaldje worden in de plasbuis ingebracht.

Behandeling van hypospadie

behandeling van hypospadias
Afhankelijk van de ernst van de hypospadie beslist de kinderuroloog of een operatie nodig is om de plasbuis en de eikel te reconstrueren. Niet alle vormen moeten behandeld worden.

Behandeling van teelbaltorsie

behandeling van torsio, teelbaldraaiing
De kinderuroloog draait tijdens een kleine ingreep de teelbal terug en maakt hem vast aan de balzak. Zonder operatie kan de teelbal definitieve schade oplopen.

Behandeling van varicocoele

behandeling van varicocele
Bij jonge kinderen bindt de kinderuroloog de spatader toe onder volledige narcose. Bij oudere kinderen maakt de radioloog het bloedvat dicht onder lokale verdoving.

Behandeling voor hydrocoele

Een hydrocoele kan tot de leeftijd van twee jaar vanzelf verdwijnen. Nadien zal de kinderuroloog het vocht verwijderen tijdens een operatie.

Besnijdenis

circumcisie
Bij een circumcisie of besnijdenis neemt de arts een deel of de volledige voorhuid van de penis weg om ontstekingen van de eikel of plasproblemen op te lossen.

Orchidopexie

behandeling van een niet (volledig) of verkeerd ingedaalde teelbal
Via een klein sneetje in de lies en/of balzak plaatst de kinderuroloog de niet-ingedaalde teelbal in de balzak en maakt hem daar vast.

Pyeloplastie

pyelumplastiek
Tijdens een operatie neemt de kinderuroloog de vernauwing tussen het nierbekken en de urineleider weg. Daarna wordt de urineleider terug aan het nierbekken vastgemaakt.

Ureter-reïmplantatie

De kinderuroloog maakt de urineleider los van de blaas. Afhankelijk van de aandoening, maakt de kinderuroloog de urineleider op een verschillende plaats terug vast aan de blaas.
1 - 4 van 4
Banner website
Volg route 147

Urologie voor kinderen in ZAS Augustinus

Oosterveldlaan 24 , 2610 Wilrijk
Contacteer

Contacteer Urologie voor kinderen in ZAS Augustinus

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Banner website
Volg route 70

Urologie voor kinderen in ZAS Palfijn

Lange Bremstraat 70 , 2170 Merksem
Contacteer

Contacteer Urologie voor kinderen in ZAS Palfijn

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Banner website
Route 25 tot en met 30

Urologie voor kinderen in ZAS Paola

Lindendreef 1 , 2020 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Urologie voor kinderen in ZAS Paola

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Banner website
Volg route 113

Urologie voor kinderen in ZAS Vincentius

Sint-Vincentiusstraat 20 , 2018 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Urologie voor kinderen in ZAS Vincentius

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener