Reumatologie

Overlegorgaan Oncologische Research

Overlegorgaan Oncologische Research (OOR!) maakt patiëntenparticipatie in het kankeronderzoek van ZAS mogelijk.

Patiënten en hun naasten zijn een essentiële partner van het wetenschappelijk onderzoek van het Oncologisch centrum Antwerpen (OCA). Door hun unieke ervaringen beschikken patiënten namelijk over onmisbare inzichten over ons wetenschappelijk onderzoek. 

Bovendien verhoogt de therapietrouw, het effect van de behandeling en de veiligheid van de zorg als de patiënt actief betrokken wordt bij zijn behandeling. De gezondheidszorg wint daarom aan kwaliteit wanneer de patiënt inspraak heeft. 

Wie zijn wij?

Het Overlegorgaan Oncologische Research (OOR!) werd in 2021 opgericht om patiënten een stem te geven in ons kankeronderzoek. Via dit orgaan gaan de patiënten in dialoog met onze onderzoekers. Zo nemen we het perspectief van patiënten en ervaringsdeskundigen op in alle stappen van ons kankeronderzoek.  

OOR! bestaat uit (voormalige) patiënten, hun naasten, mantelzorgers en andere ervaringsdeskundigen die geïnteresseerd zijn in ons wetenschappelijk onderzoek. Deze mensen worden voortdurend opgeleid om te begrijpen wat kankeronderzoek inhoudt. Op die manier kan OOR! het wetenschappelijk onderzoek van het OCA beoordelen en verbeteren.  

Momenteel bepalen de leden van OOR! samen met ZAS de werking van deze organisatie. Maar we streven ernaar om OOR! te laten uitgroeien tot een volledig onafhankelijke en op zichzelf staande organisatie.  

OOR! is een door ZAS erkend orgaan. Het advies van OOR! is belangrijk voor de arts-onderzoekers en voor ZAS. 

Wat doet OOR!?

 OOR! geeft feedback over uiteenlopende vragen rond kankeronderzoek.  

Enkele voorbeelden

Klinische studies kunnen erg ingewikkeld zijn. Daarom laten we het begeleidend materiaal van deze studies (bv. informatiebrochures, geïnformeerde toestemmingsformulieren) nalezen door OOR!. Zo zorgt OOR! ervoor dat deze informatie toegankelijk en duidelijk is.  

Wanneer er te veel onderzoeken (scans, bloedstalen, …) gepland zijn, kunnen patiënten afhaken. Om deze belasting te beoordelen, wordt het protocol van een klinische studie voorgelegd aan OOR! Zo kan het onderzoek wetenschappelijk correct én patiëntvriendelijk verlopen.  

 Klinische studies en studies die in het laboratorium uitgevoerd worden (pre-klinische studies), vertrekken van een onderzoeksvraag. Dat is vaak een stelling of hypothese die de onderzoeker wil bevestigen. Bepaalde onderzoeksvragen kunnen wetenschappelijk boeiend zijn, maar door patiënten niet als een meerwaarde ervaren worden. Het advies van OOR! helpt de onderzoeker om de focus te bewaren en onderzoek uit te voeren met impact op de zorg voor patiënten met kanker.

Leden van OOR! worden uitgenodigd voor de vergaderingen van de Ethische Commissie van ons ziekenhuis. Tijdens deze vergaderingen geven zij inhoud aan de adviezen van deze commissie over ons wetenschappelijk onderzoek.   

Meer weten?