Expertisecentrum

Muco-referentiecentrum Antwerpen

In ZAS Vincentius volgt een gespecialiseerd multidisciplinair team jongeren en volwassenen met mucoviscidose op.

Samenwerking met UZA

In België zijn er 7 gespecialiseerde centra voor mucoviscidose erkend door het RIZIV. Het Muco-referentiecentrum Antwerpen is 1 van die 7 referentiecentra. Kinderen met mucoviscidose worden opgevolgd door het mucoteam van het UZA, jongeren en volwassenen door het mucoteam van ZAS Vincentius.

Transitieraadpleging

Om de overgang van opvolging in het UZA naar opvolging in ZAS Vincentius te regelen, is er in het UZA een transitieraadpleging. Daar zien een kinderlongarts van het UZA en een longarts voor volwassenen van ZAS Vincentius een aantal keren samen de mucopatiënt. Het moment van de overgang verschilt per patiënt. Het situeert zich ongeveer tussen 16 en 20 jaar.

Zorgteam

Het mucoteam van ZAS Vincentius biedt zorg op maat voor jongeren en volwassenen met mucoviscidose. Het doel van die systematische opvolging? De symptomen van de ziekte zo goed mogelijk behandelen en de levenskwaliteit verbeteren.

Mucopatiënten die door een gespecialiseerd team opgevolgd worden, hebben vaak:

  • Een betere longfunctie
  • Een beter gewicht en betere voedingstoestand
  • Een betere algemene conditie

Multidisciplinair team

Het mucoteam van ZAS Vincentius bestaat uit longartsen, mucoverpleegkundigen, een kinesitherapeut en een diëtist. Ze doen de nodige onderzoeken om je zo goed mogelijk te kunnen behandelen en opvolgen. Jij en je familie krijgen ook ondersteuning van een psycholoog en een maatschappelijk werker. Maak kennis met het mucoteam van ZAS Vincentius.

Opvolging

Voor een optimale verzorging van je ziekte raden we je aan geregeld af te spreken met de verschillende teamleden en minstens vier keer per jaar naar het referentiecentrum te gaan. Op basis van die regelmatige ontmoetingen en het resultaat van bepaalde onderzoeken kunnen we je behandeling op tijd en correct aanpassen aan je behoeften. Problemen (zoals een infectie) vroegtijdig opsporen en behandelen is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid bij muco.

Terugbetaling

Voor tussenkomsten van de verpleegkundigen, diëtist, psycholoog en maatschappelijk werker moet je zelf niets betalen (derdebetalersregeling).

Voor de consultaties bij de artsen en kinesitherapeuten betaal je een persoonlijk aandeel (remgeld ). Bij een opname betaal je de gebruikelijke kosten verbonden aan je ziekenhuisverblijf. 

Muco.be

Graag meer info over mucoviscidose en de behandeling ervan? Of over werken, studeren, sporten, op vakantie gaan … met muco? Op zoek naar contact met lotgenoten? Surf dan naar muco.be. De Mucovereniging streeft naar een beter en langer leven van alle mensen met muco in ons land door ondersteuning van families, informatie, belangenverdediging en steun aan wetenschappelijk onderzoek. 

Ons team

Ons muco-team bestaat uit artsen, verpleegkundigen, een psycholoog en kinesitherapeut.

Muco-verpleegkundigen

Inge Boschmans
Kimberly Govaerts

Begeleidingsteam

Joni De Grim

diëtist en diabeteseducator

secretariaatsmedewerker

Salaween Van Gijsel

maatschappelijk werker

Kirsten Verhuizen

psycholoog

Ine Vinckx

kinesitherapeut

1 - 7 van 7
Filters
Locatie

6-minutenwandeltest

zesminutenwandeltest, 6MWT
Bij deze test meten we welke afstand je kan afleggen binnen zes minuten. Tijdens de test meten we je zuurstofsaturatie (zuurstofgehalte in het bloed) en je hartslag.

Bloedgasbepaling

We nemen een bloedstaal uit de slagader in je pols om het zuurstof- en koolzuurgehalte in je bloed te meten. Zo komen we te weten hoe goed je longen functioneren.

Bloedonderzoek om mucoviscidose op te volgen

Met een bloedonderzoek kunnen we bij mucopatiënten de werking van de nieren, lever en alvleesklier nagaan en de hoeveelheid vitamines meten.

Fietstest

ergospirometrie, fietsproef, inspanningsproef
Met dit inspanningsonderzoek op een fiets meten we je conditie en je mogelijkheid tot inspanningen aan de hand van je ademhaling en bloedwaarden.

Longfunctieonderzoek

longfunctietest
Dit onderzoek geeft informatie over de werking van je longen. We meten onder andere het volume en de inhoud van je longen en de zuurstofopnamecapaciteit.

Neuspotentionaal meting

NPD-meting
Zout bestaat uit de stoffen natrium en chloor. De arts kan die meten in de neus om te onderzoeken hoe in het lichaam zout van de ene cel naar de andere gaat.

Sputumtest

Voor de behandeling van luchtweginfecties moeten we weten welke bacteriën in je luchtwegen zitten. Daarom laten we regelmatig fluimen (sputum) onderzoeken in het laboratorium.
1 - 1 van 1
Filters
Locatie

Behandeling mucoviscidose

Bij mucoviscidose volgen we nauwgezet problemen met de longen en de spijsvertering op.
1 - 1 van 1
Banner website
Je krijgt het routenummer bij aanmelding aan de kiosk of balie.

Muco-referentiecentrum Antwerpen in ZAS Vincentius

Sint-Vincentiusstraat 20 , 2018 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Muco-referentiecentrum Antwerpen in ZAS Vincentius

Bel ons

Secretariaat
Mucoverpleegkundige
NaamFunctieTelefoonnummer
Inge Boschmansmucoverpleegkundige03 285 28 65
Kimberly Govaertsmucoverpleegkundige03 285 28 65
Nathalie Peeterssecretariaatsmedewerker03 285 28 59

Vind een zorgverlener