Op deze pagina
Zorgtraject op maat
In de Kliniek voor urologische tumoren werken gespecialiseerde artsen en paramedici samen om mensen met een urologische kanker te behandelen, te begeleiden en op te volgen. Zo kunnen we het hoogste niveau van oncologische zorg garanderen en iedereen een zorgtraject op maat aanbieden.
De Kliniek voor urologische tumoren maakt in samenwerking met de dienst Urologie deel uit van het Oncologisch centrum Antwerpen.
Wanneer kom je naar de Kliniek voor urologische tumoren?
- Je hebt afwijkende resultaten gekregen na een bloedonderzoek of scan.
- Er is een voorgeschiedenis van familiale of erfelijke aanleg voor prostaatkanker.
Je hebt klachten:
- bloed plassen
- plasklachten zonder tekens van infectie
- niet meer kunnen plassen
- pijnklachten zonder tekens van infectie
Tip
Je hoeft niet meteen het ergste te denken. Een verandering in je plaspatroon betekent niet noodzakelijk dat je blaas- of prostaatkanker hebt, maar je laat het wel best altijd onderzoeken.
Hoe maak je een afspraak?
Je kan je klachten eerst met je huisarts bespreken of, als je dat liever doet, rechtstreeks een afspraak maken bij een van onze urologen in ZAS Augustinus, ZAS Cadix, ZAS Middelheim, ZAS Palfijn, ZAS Sint-Jozef of ZAS Vincentius.
Bij een vermoeden van kanker word je altijd zo snel mogelijk onderzocht en behandeld.
Wie stelt de diagnose en werkt een behandelplan voor je uit?
Als eerste stap kom je bij de uroloog die aan de hand van een reeks onderzoeken de juiste diagnose stelt. Daarvoor kan je terecht bij al onze urologen.
Tijdens het multidisciplinair oncologisch consult (MOC) bespreken onder andere urologen, medisch oncologen en radiotherapeuten de optimale behandelingsstrategie.
Na dat overleg stelt de uroloog een behandeling of combinatie van behandelingen aan je voor en volgt die mee op.
Mogelijk verwijst je uroloog je voor je behandeling door naar een meer gespecialiseerde collega, dat kan ook een medisch oncoloog of radiotherapeut zijn. Die behandeling kan op een andere campus plaatsvinden.
Wie is betrokken bij je behandeling?
Het multidisciplinair team van de Kliniek voor urologische tumoren bestaat uit urologen, radiotherapeuten, medisch oncologen, verpleegkundig consulenten, oncopsychologen, seksuologen en bekkenbodemkinesitherapeuten.
- Als je geopereerd moet worden, gebeurt dat door een uroloog.
- De medisch oncoloog is verantwoordelijk voor je behandeling met medicijnen (zoals chemotherapie, antihormonale therapie, doelgerichte therapie en immunotherapie).
- De radioloog beoordeelt de beeldvormingsonderzoeken.
- De patholoog-anatoom onderzoekt in het Labo voor pathologische anatomie het weefsel dat we afnemen tijdens onderzoeken.
- De radiotherapeut is de eindverantwoordelijke voor je bestraling.
- Verpleegkundig consulenten oncologie: Lars Baudry, Anke Sijtsma en Danny Weyler
- Oncopsychologen: Laurence D’haese en Lies Van Kerckhove
- Stomaverpleegkundigen: Carine Martens en Danny Weyler
- Seksuoloog: Lies Van Kerckhove
- Bekkenbodemkinesitherapeuten: Alanis Campo, Marjan Claes, Véronique Hamers en Catheline Moeyersoms
Ondersteunende initiatieven en activiteiten
Het oncologisch begeleidingsteam organiseert regelmatig informatiesessies, workshops, praatcafés en andere activiteiten. Je kan gratis deelnemen. We vragen wel om op voorhand in te schrijven. ZAS heeft voor mensen met kanker ook een bijzondere winkel ‘zonder kassa’: Huis Klaas.
Niet alleen de ziekte, maar ook de kankerbehandeling zijn zwaar voor je lichaam. Met ons bewegingsprogramma voor mensen met kanker helpen we je om je energie, conditie en welzijn weer op peil te brengen.
Wetenschappelijk onderzoek
De Kliniek voor urologische tumoren neemt actief deel aan wetenschappelijk onderzoek. Zo dragen we bij aan de vooruitgang van kankerbehandelingen.