gynecologie
Afdeling

Gynaecologie

Bij de gynaecoloog kan je terecht met aandoeningen die eigen zijn aan het vrouwenlichaam en voor advies over anticonceptie, vruchtbaarheid, zwangerschap, preventie en menopauze.

Hoe maak je een afspraak?

Je kan rechtstreeks een afspraak maken bij een van onze gynaecologen. Een verwijsbrief van je huisarts mag, maar is niet verplicht. Een consultatie boeken kan telefonisch, via mail of online.

Maak een afspraak

Wat doet een gynaecoloog?  

Je gynaecoloog is je aanspreekpunt in elke fase van de natuurlijke evolutie van het vrouwenlichaam: van de eerste maandstonden en de keuze van je anticonceptie tot het opvolgen van een zwangerschap en de start van de menopauze. Bovendien kom je best regelmatig langs voor preventieve screening. Zo kan je typische vrouwelijke kankers zoals borstkanker en baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opmerken en bestrijden.  

Waarom kom je naar de gynaecoloog?

  • een afwijkend uitstrijkje
  • abnormaal bloedverlies
  • een vaginale infectie: jeuk, pijn of een branderig gevoel
  • problemen bij de seksualiteit, zoals pijn bij het vrijen
  • bekkenbodemproblemen, zoals ongewenst urineverlies
  • borstproblemen, zoals een knobbeltje  
  • ongemakken tijdens de (pre)menopauze
  • een gynaecologisch onderzoek:  
  1. een uitstrijkje
  2. een echo
  3. een vaginaal onderzoek
  • een borstonderzoek ter preventie van borstkanker
  • opvolging van het verloop van je zwangerschap  
  • zwangerschap
  • vruchtbaarheid  
  • contraceptie, zoals de pil of een spiraaltje
  • sterilisatie
  • menopauze  
  • seksueel overdraagbare aandoeningen
  • een gynaecologische operatie, zoals een hysterectomie

Alles over de menopauze

Elke vrouw maakt het mee: de menopauze. Het is dus een belangrijk onderwerp. Wat is het, wanneer begint het en waaraan kan je het herkennen? En nog belangrijker: wat kan je zelf doen om kwaaltjes te vermijden? 
Informeer je over de menopauze 

Specialisaties & samenwerkingen   

In de meeste gevallen zal je gynaecoloog je zelf behandelen, maar soms is het aangewezen om je in contact te brengen met een afdeling die gespecialiseerd is in jouw situatie of aandoening. 

Worden er kankercellen gevonden aan de baarmoeder, baarmoederhals, schaamlippen, eierstokken of eileiders? Bij een vermoeden van kanker brengen we je in contact met de kliniek voor gynaecologische tumoren. Daar wordt je situatie verder opgevolgd door een team van kankerspecialisten.  

Bij een vermoeden of diagnose van borstkanker verwijzen we je door naar de specialisten van de Borstkliniek. Daar krijg je de gepaste behandeling, zoals een operatie, bestraling of chemotherapie. Er is ook een uitstekende psychologische begeleiding.  

Endometriose is een aandoening waarbij er weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies ontstaat op plaatsen waar het niet hoort. Bij ZAS hebben we een gespecialiseerd Endometriosecentrum waar een team van specialisten ervoor zorgt dat jij de beste begeleiding krijgt. 

De dienst Materniteit begeleidt je voor, tijdens en na je bevalling. Je verblijft er na de geboorte samen met je baby tot jullie klaar zijn om naar huis te gaan. Verloopt je zwangerschap niet zoals verwacht? Dan word je opgenomen op de dienst intensieve zorgen voor moeders (MIC), waar je dag en nacht opgevolgd wordt. Vroeggeboren of kwetsbare baby’s worden van dichtbij opgevolgd op de dienst Neonatologie.  

In het Fertiliteitscentrum kan je terecht met alle vragen en problemen die te maken hebben met vruchtbaarheid en zwanger worden. We kunnen je doorverwijzen naar deze dienst als een spontane zwangerschap te lang uitblijft; als je zwanger wil worden van een donor of als je eicellen, sperma of embryo’s wil laten invriezen voor later.  

De bekkenbodem is een belangrijke spiergroep die de organen in de onderbuik ondersteunt en zorgt dat je op een gecontroleerde manier je blaas of darm kan legen. De bekkenbodem is ook belangrijk voor de seksuele beleving. Als de bekkenbodem niet correct functioneert, kan je onder meer last krijgen van ongewild urineverlies of verzakking. Dan bieden we je gespecialiseerde hulp aan, onder andere in de vorm van bekkenbodemkinesitherapie.

Als je ongepland zwanger bent en twijfelt over je zwangerschap, dan kan Labyrint je medische en psychosociale begeleiding bieden. Dit kan leiden tot abortus als de zwangerschap ongewenst is. Maar Labyrint zorgt ook voor hulpverlening als je jouw zwangerschap wil voortzetten. De medische begeleiding gebeurt door gynaecologen. Sociaal verpleegkundigen staan in voor de psychosociale counseling.  

Andere samenwerkingen

In je lichaam staat alles met elkaar in contact. Binnen de Gynaecologie is er dan ook vaak multidisciplinair overleg tussen verschillende medische diensten zoals Urologie bij aandoeningen aan de urinewegen, Gastro-enterologie bij maag-, darm- of leverproblemen en ons team van psychologen om je mentaal te ondersteunen in moeilijke periodes.  

 

Chirurgische technieken 

Is er een gynaecologische ingreep bij jou gepland? Dan wil je vast meer weten over wat er juist gaat gebeuren. We leggen je graag de verschillende technieken uit, zoals een hysteroscopie of een laparoscopie. Heb je toch nog vragen? Spreek je gynaecoloog er dan gerust over aan.  
 

Endoscopic Training Centre Antwerp 

Het Endoscopic Training Centre Antwerp (ETCA) is een opleidingscentrum op de campus ZAS Cadix. Daar organiseren we wetenschappelijke activiteiten, trainingen en cursussen over de nieuwste endoscopische technieken (hysteroscopie en laparoscopie). Zo blijven de gynaecologen, maar ook andere zorgverleners zoals algemene chirurgen, urologen en verpleegkundigen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied.  

Laatst bijgewerkt op 21/11/2024
1 - 12 van 12
Filters
Conventiestatus
Locatie
Borstkliniek Gynaecologie Kliniek voor gynaecologische tumoren Materniteit

Dr. Fatima Ahankour

ZAS Middelheim ZAS Palfijn
Gynaecologie Materniteit

Dr. Jorge Barudy Vasquez

ZAS Middelheim
Gynaecologie Materniteit

Dr. Muriel Van de Meerssche

ZAS Middelheim
Gynaecologie

Dr. Sarah Van Mulders

ZAS Hoge Beuken ZAS Middelheim
1 - 8 van 8
Filters
Locatie

Borstbiopsie

tru-cut biopsie, invasief weefselonderzoek
Bij een borstbiopsie verwijdert de arts wat weefsel van de borstklier. Dat weefsel wordt daarna onder de microscoop onderzocht om te zien of er kwaadaardige cellen aanwezig zijn.

Borstonderzoek

Bij een algemeen borstonderzoek controleert de arts je borsten en okselholtes door te kijken en te voelen. Als het nodig is, kan er ook een mammografie uitgevoerd worden.

Diagnostische hysteroscopie

Kijkonderzoek baarmoeder
Bij een diagnostische hysteroscopie kijken we in de baarmoeder met een kleine camera die we inbrengen via de vagina. Zo kan de arts afwijkingen in de baarmoeder opsporen.

Diagnostische laparoscopie

kijkonderzoek buikholte
Een diagnostische laparoscopie is een kijkonderzoek van de buikholte. De arts brengt een kleine camera in om je buikholte, baarmoeder, eileiders of eierstokken te bekijken.

Inwendig gynaecologisch onderzoek

Een inwendig gynaecologisch onderzoek is een routineonderzoek waarbij de gynaecoloog voorzichtig de vagina, baarmoeder, baarmoeder en andere organen onderzoekt.

Mammografie

röntgenfoto borsten
Een mammografie brengt met röntgenstralen het borstweefsel in beeld. Het onderzoek dient om borstletsels op te sporen en op te volgen. Het duurt ongeveer een kwartier.

Uitstrijkje

PAP-test, HPV-screening, baarmoederhalskankerscreening
De arts onderzoekt je baarmoederhals op de aanwezigheid van abnormale cellen of het humaan papillomavirus (HPV). Dat virus kan op termijn tot baarmoederhalskanker leiden.

Vaginale echografie

echoscopie van baarmoeder en eierstokken, inwendige gynaecologische echografie
Bij dit onderzoek brengen we voorzichtig vaginaal een sonde in die geluidsgolven uitstuurt. Die golven weerkaatsen op je organen, waardoor we ze op een scherm kunnen bekijken.
1 - 4 van 4
Filters
Locatie

HPV-vaccinatie

HPV-vaccin, HPV-preventie
HPV-vaccinatie verhoogt je bescherming tegen HPV: een virus dat kanker kan veroorzaken. Het vaccin werkt preventief en helpt dus niet als je al besmet bent.

Hysterectomie

baarmoederverwijdering, baarmoeder weghalen
Een hysterectomie is een chirurgische ingreep waarbij de arts de baarmoeder geheel of gedeeltelijk wegneemt.

Therapeutische hysteroscopie

Kijkoperatie baarmoeder
Bij een therapeutische hysteroscopie kijkt de arts in de baarmoeder met een camera en voert ook meteen een ingreep uit. De camera zit op een buis die we inbrengen via de vagina.

Therapeutische laparoscopie

Kijkoperatie buikholte
Bij een therapeutische laparoscopie brengt de arts een camera en instrumenten in via sneetjes in de buik om je buikholte, baarmoeder, eileiders of eierstokken te behandelen.
1 - 8 van 8
Banner website
Route 2.11 | 2.17

Gynaecologie in ZAS Cadix

Kempenstraat 100 , 2030 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Gynaecologie in ZAS Cadix

Bel ons

Afspraak maken

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Banner website
Route 4

Gynaecologie in ZAS Hoge Beuken

Commandant Weynsstraat 165 , 2660 Hoboken
Contacteer

Contacteer Gynaecologie in ZAS Hoge Beuken

Bel ons

Afspraak maken

Maandag tot vrijdag van 08:00 u. tot 16:00 u.

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Banner website
Route 3

Gynaecologie in ZAS Palfijn

Lange Bremstraat 70 , 2170 Merksem
Contacteer

Contacteer Gynaecologie in ZAS Palfijn

Bel ons

Afspraak maken

Maandag tot donderdag: 08:00 u. - 18:00 u.

Vrijdag: 08:00 u. - 16:00 u. 

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Banner website
Route 73

Gynaecologie in ZAS Vincentius

Sint-Vincentiusstraat 20 , 2018 Antwerpen
Contacteer

Contacteer Gynaecologie in ZAS Vincentius

Bel ons

Secretariaat

Ma-vr: 9 tot 16 uur

Vind een zorgverlener

Zorgverleners van deze dienst
Cover page of the brochure Ambulante hysteroscopie Ambulante hysteroscopie