Wat is een transkatheter aortaklepimplantatie (TAVI)?
Als je aortaklep ernstig vernauwd is, geeft dat een extra belasting aan je hart, waardoor het harder moet pompen. Zonder behandeling verhoogt zo’n ernstige vernauwing de kans op overlijden enorm.
Vroeger kon deze vernauwing enkel behandeld worden via chirurgie. De aortaklep werd dan vervangen door een metalen of biologische kunstklep. De laatste jaren kan deze vernauwing ook behandeld worden via een TAVI. De cardioloog implanteert dan een nieuwe biologische hartklep, vastgemaakt in een metalen stent . Dat gebeurt met een katheter die via de slagader in je lies naar je hart wordt gebracht.
Deze ingreep is veel minder ingrijpend dan klassieke chirurgie. Ze wordt daarom vooral uitgevoerd bij patiënten bij wie de openhartoperatie te risicovol is, bijvoorbeeld door een hogere leeftijd of aanwezige ziektes.
Hoe verloopt de behandeling?
- Je moet nuchter zijn. Dat betekent dat je in de 6 uur voor de behandeling niet mag eten of drinken.
Afhankelijk van de resultaten van de scan gebeurt de ingreep onder lokale of algemene anesthesie.
Als de ingreep onder algemene verdoving gebeurt, krijg je een masker met zuurstof en slaapmedicatie. De arts plaatst een beademingstube in je luchtpijp en schuift een buisje in je slokdarm om via echografie de positie en werking van de nieuwe hartklep te bekijken. Dat kan na de ingreep een ruw gevoel in je keel geven.
- De ingreep vindt plaats in de katheterisatiezaal (cathlab) in een steriele omgeving.
- Via je halsader wordt een tijdelijke pacemaker geplaatst. Als je hartritme goed is, mag deze er 24 uur na de plaatsing terug uit.
- De arts prikt je liesslagader aan om langs daar, via 1 of meerdere sheaths (korte holle buisjes), de katheter tot in je hart te schuiven.
- Via de katheter brengt de arts het klepsysteem, dat samengedrukt zit in een metalen frame (stent ), naar de plaats van de zieke hartklep . Daar ontplooit de nieuwe hartklep zich en duwt zo de oude hartklep tegen de wand. De nieuwe aortaklep neemt onmiddellijk de functie van de oude hartklep over.
- Na deze procedure verwijdert de arts de katheter en hecht hij het bloedvat. De ingreep duurt 2 tot 3 uur.
- Na de implantatie blijf je de eerste nacht op de dienst intensieve zorg, zodat de arts je goed kan observeren.
- Is je toestand stabiel, dan mag je daarna naar de gewone verpleegafdeling. Je blijft 4 tot 7 dagen in het ziekenhuis.
- Na de ingreep mag je een maand niet met de wagen rijden.
- Tijdens de ziekenhuisopname en ook nadien volgt een revalidatieperiode.