Wat is een duodenal switch?
Bij een duodenal switch combineert de arts een sleeve gastrectomie met een darmomleiding.
Deze ingreep werkt op 2 manieren. Ten eerste heb je minder honger, omdat de arts het maagdeel met de hongersensoren verwijdert. Ten tweede verkleint de arts je maag tot een inhoud van 100 à 150 gram en leidt hij je twaalfvingerige darm en een deel van je dunne darm om. Je zal daardoor minder eten en minder calorieën opnemen.
Hoe bereid je je voor op de operatie?
- Als je regelmatig medicatie neemt, vermeld je dat aan de chirurg. Zeker als het bloedverdunnende medicatie is (anticoagulantia, aspirine, anti-inflammatoire geneesmiddelen). Mogelijk mag je deze medicatie een periode voor de ingreep niet nemen.
- De dag van de ingreep blijf je vanaf middernacht nuchter. Dat betekent dat je vanaf dan niets mag eten of drinken. Sommige medicatie mag je 's ochtends nog innemen met een klein beetje water. De chirurg zal je daarover informeren.
Hoe verloopt de operatie?
De chirurg snijdt de twaalfvingerige darm 5 cm onder de maaguitgang dwars door. Dat verbindt hij met het onderste deel van de dunne darm, die hij naar boven brengt. Het onderste deel van de dunne darm hangt vast aan de dikke darm, waardoor het voedsel op deze manier een kortere weg aflegt tussen je maag en de dikke darm. De vertering van het voedsel begint in dit stuk darm onder invloed van maagzuur en speeksel.
Vervolgens verbindt de chirurg je darm die ‘omgeleid’ werd weer met het einde van je dunne darm. Zo komen de spijsverteringssappen (afkomstig uit je lever, gal en alvleesklier) pas daar in aanraking met je voedsel. Op dat moment vindt ook je spijsvertering en voedselopname plaats.
Wat zijn de voordelen?
- Groot gewichtsverlies
Wat zijn de gevolgen?
- Levenslang voedingssupplementen nemen
- Diarree
- Veranderende lichaamsgeur
Wat zijn de risico’s of complicaties?
De mogelijke complicaties die tijdens de operatie of in de periode onmiddellijk na de operatie kunnen optreden, zijn:
- Bloeding
- Verwonding aan een buikorgaan
- Verwikkeling aan de longen (longontsteking)
- Hartaanval
- Verstopping ter hoogte van het maagdarmstelsel
- Ontsteking aan de urinewegen
- Wondinfectie
- Trombose in de aders van de benen met mogelijk een longembool als gevolg
Op lange termijn kunnen volgende complicaties optreden:
- Verstopping
- Galstenen
- Te kort aan ijzer, foliumzuur, vitamines en mineralen
- Haarverlies
- Vernauwing aan de uitgang van je maag
- Maagzweer
- Gewichtstoename
Deze lijst is niet volledig. De chirurg informeert je verder over de eventuele risico’s en complicaties. De arts neemt ook steeds speciale maatregelen om het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden.