banner website

Behandeling klompvoeten

Bij een klompvoet staat de voet van je baby in een verkeerde hoek. De behandeling bestaat onder meer uit het herhaaldelijk gipsen van de voet en het verlengen van de achillespees.

Een pasgeborene met de diagnose van klompvoet krijgt na 7 tot 10 dagen een raadpleging bij een van de kinderorthopedisten. Vanaf dan start de behandeling.

Deze behandeling bestaat uit verschillende delen:  

  • Eerst wordt er een bovenbeengips aangelegd. Hierdoor wordt de stand van de voet elke week verder gecorrigeerd. We leren je als ouder hoe je het gips thuis tijdens het wekelijks badmoment zelf af doet, waarna op de raadpleging bij de kinderorthopedist een volgende gips wordt aangelegd. Afhankelijk van de stijfheid van de voet zijn er gemiddeld 6 tot 10 verschillende gipsjes nodig.
  • Nadien wordt in de meeste gevallen een klieving van de achillespees (achillespees tenotomie) voorgesteld. Dit is de laatste fase van deze gipsbehandeling, die volgens de methode van ‘Ponseti’ wordt uitgevoerd.
  • Nadien wordt er gestart met specifieke schoentjes die op een bar (een soort snowboard) zijn bevestigd, om de stand van de voet goed te houden. Er wordt geadviseerd deze schoentjes ’s nachts te laten dragen totdat het kind 4 jaar is.

Gedurende de behandeling van een klompvoet hebben de groei en de therapietrouw ook een invloed. In specifieke gevallen zijn kleine tot meer uitgebreide ingrepen nodig om de voet goed onder controle te houden. 

1 - 4 van 4
Filters
Functie
Locatie
Orthopedie en Traumatologie Orthopedie voor kinderen

Dr. Christophe Jans

ZAS Cadix ZAS Medisch Centrum Kaai 142
Orthopedie en Traumatologie Orthopedie voor kinderen

Dr. Sandra Prinsen

ZAS Augustinus ZAS Paola
1 - 1 van 1
Filters
Locatie