banner website

Begeleidingstraject in Multidisciplinair pijncentrum

behandeltraject MPC
We bieden patiënten met complexe chronische pijn een begeleidingstraject op maat met groepssessies en individuele begeleiding. Dat vraagt een bepaalde inzet en actieve medewerking.

Je traject begint op de raadpleging van de pijnarts. Die stelt vragen over je pijnklacht, je medische voorgeschiedenis en de pijnbehandelingen die je eerder kreeg. In overleg met jou stelt de pijnarts dan een behandelplan voor. Dat kan pijnmedicatie zijn. Maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals een epidurale infiltratie, facetbehandeling of zenuwwortelblokkade. Soms stelt de pijnarts neurostimulatie voor. Al die technieken kunnen helpen om je pijn te verminderen.

Bij complexe chronische pijn is soms een ruimere omkadering zinvol. Je pijnarts verwijst je in dat geval door naar het Multidisciplinair pijncentrum (MPC).

Intakegesprekken

De pijnarts of pijnverpleegkundige geeft je uitleg over de manier van werken van het Multidisciplinair pijncentrum. Je krijgt mogelijk ook een afspraak bij andere medewerkers van het MPC: de ergotherapeut, de pijnpsycholoog, de kinesist en sociaal werker. Dat doen we om een zo volledig mogelijk beeld van jou te krijgen. Vanuit elke discipline maken we een inschatting welke factoren mogelijk een invloed hebben op jouw pijn en hoe we hierin ondersteuning kunnen bieden.

Multidisciplinair overleg

Na de intakegesprekken volgt een multidisciplinair overleg. Daarin bespreken de pijnarts en de andere teamleden welk individueel begeleidingstraject het best aan jouw noden beantwoordt. Je huisarts krijgt een verslag van het multidisciplinair overleg en het voorgestelde begeleidingstraject.

Engagementsverklaring

Het begeleidingstraject in het Multidisciplinair pijncentrum vraagt van jou een bepaalde inzet en actieve medewerking. Daarom vragen we je om een engagementsverklaring te ondertekenen. Pas als dat gebeurd is, kan het traject van start gaan.

Pijneducatie

Je traject start met educatiesessies over pijn. Je individueel traject kan pas starten als je die sessies hebt gevolgd.

In het MPC Augustinus bestaat de basismodule pijn uit 4 groepssessies:

  • pijneducatie en -medicatie
  • pijn en coping (omgaan met pijn)
  • ergonomie en activiteitenmanagement
  • graded activity (een gestructureerde, voorspelbare methode om stapsgewijs je mobiliteit, belastbaarheid en eigen functioneren te kunnen opbouwen) en relaxatie

In het MPC Hoge Beuken bestaat de basismodule pijn uit 2 groepssessies:

  • wat is pijn, hoe werkt het pijnsysteem en welke factoren kunnen daarop invloed hebben
  • invloed van stress op pijn, coping, sociale aspecten en ergonomie

Andere groepssessies

In andere groepssessies krijg je bijvoorbeeld aangepaste pijnverzachtende en/of weerbaarheidsversterkende technieken aangeleerd. Daarin besteden we aandacht aan lichaamsbeweging, lichaamsbewustzijn en slaaphygiëne. Je leert je beweegangst overwinnen, spierspanning loslaten en je stressniveau verlagen.

Individuele begeleiding

Je krijgt ook individuele begeleiding door de verschillende teamleden. Die spreken persoonlijke werkpunten met je af en volgen die op.  

  • De pijnverpleegkundige volgt je dossier op binnen het MPC.
  • De pijnpsycholoog brengt je pijnbeleving en de impact ervan in je dagelijks leven in kaart en maakt zo een inschatting van je mentaal welzijn. Met psycho-educatie of eventueel een kort therapeutisch traject proberen we je levenskwaliteit te verhogen.
  • De ergotherapeut gaat na wat de invloed is van de pijnklachten op je dagelijks functioneren. Dat kan zowel over zelfzorg, dagelijkse activiteiten, ontspanning als woon- en werksituatie gaan. De begeleiding richt zich voornamelijk op het vergroten van je autonomie. Je krijgt advies over hulpmiddelen, ergonomie, zelfredzaamheid en activiteitenmanagement.
  • De kinesitherapeut gaat na hoe het gesteld is met je mobiliteit en conditie en brengt je bewegingspatroon in kaart. Indien nodig kan er een oefenprogramma op maat opgestart worden. De bedoeling daarvan is dat je op een veilige en bewustere manier leert omgaan met bewegen.
  • De sociaal werker kan je ondersteunen om financiële en praktische zaken op te volgen, zoals terugbetalingen en tegemoetkomingen aanvragen. Ook de opvolging van werkhervatting of begeleiding naar aangepast werk of een zinvolle dagbesteding behoort tot de mogelijkheden.

De opvolging van bepaalde specifieke pijnbehandelingen en het aanleren van relaxatietechnieken gebeuren door de pijnverpleegkundige, pijnpsycholoog, ergotherapeut of kinesitherapeut.

Evaluatie en opvolging

De medewerkers van het MPC evalueren regelmatig het verloop en de resultaten van je begeleidingstraject in het MPC. Dat doen we tijdens een wekelijks multidisciplinair overlegmoment. We bespreken hoe de begeleiding verloopt, welke resultaten je al dan niet hebt bereikt, of je je engagement nakomt en welke bijkomende behandelingen al dan niet aangewezen zijn. Een van onze teamleden licht die evaluaties aan je toe en plant indien nodig verdere consultaties, groepssessies of individuele begeleiding in. 

Laatst bijgewerkt op 01/07/2024
1 - 1 van 1
Filters
Locatie