banner website

Artroscopie schouder

kijkoperatie schouder, arthroscopie schouder
Een artroscopie is een kijkoperatie. Via kleine sneetjes brengt de arts een camera en instrumenten in om de schouder vanbinnen te bekijken en, indien nodig, ineens te behandelen.

Wat is een artroscopie?

Artro betekent ‘gewricht’ en scopie betekent ‘kijken’. Een artroscopie is dus de medische term voor ‘naar een gewricht kijken’. Een ander woord hiervoor is een kijkoperatie van je gewricht – in dit geval je schoudergewricht. Tijdens de ingreep kan de arts je gewricht onderzoeken, een diagnose stellen en bepaalde schouderproblemen ineens behandelen.

Hoe werkt het schoudergewricht?

Het schoudergewricht ziet eruit als een bol die rust in een schoteltje. Doordat die bol in de kom kan draaien, kan jij je arm in alle richtingen bewegen. Rond het gewricht zitten spieren, pezen en kraakbeen die alle onderdelen op hun plaats houden. Maar soms loopt er iets mis met het gewricht. 

Mogelijke aanleidingen voor een schouderartroscopie

De rotator cuff zijn de spieren en pezen die de onderdelen van het schoudergewricht op zijn plaats houden. Als een van die pezen gescheurd is, doet het pijn om je arm op te tillen of verlies je kracht in je schouder. Tijdens een artroscopie kan de pees soms weer vastgemaakt worden. 

Gescheurd kraakbeen (labrumscheur)

Rond de kom van je schouder zit een ring van kraakbeen: het labrum. Bij een krachtige bovenarmse beweging, zoals smashen met een tennisbal, kan dat kraakbeen scheuren. Dat geeft hevige pijn in je schouder. Tijdens een artroscopie kan het kraakbeen weer hersteld worden.

Bij een impingement van de schouder geraakt een pees in je schoudergewricht ontstoken en zwelt op. Hierdoor komt de pees telkens klem te zitten tussen twee botten in je schoudergewricht. Dat doet pijn. Tijdens een artroscopie kan er wat bot weggehaald worden zodat de pees meer ruimte heeft om te bewegen. 

Doe dit voor de operatie

Breng je huisarts op voorhand op de hoogte van de ingreep.

Neem de voorgeschreven medicatie verder in zoals afgesproken op je consultatie. Neem je bloedverdunners? Laat dat minstens 10 dagen voor je ingreep weten.

Vraag een volwassene om je na de ingreep op te halen. Je mag niet alleen naar huis. 

Zorg dat je nuchter bent voor de ingreep. Dat betekent dat je de avond voordien vanaf middernacht niet meer mag eten of drinken (ook geen water). 

Neem de ochtend van de operatie nog een bad of douche zodat de ingreep in de meest hygiënische omstandigheden kan plaatsvinden.

Het verloop van de operatie

Als de operatie in de dagkliniek gebeurt, mag je dezelfde dag nog naar huis. Soms is het toch nodig 1 nacht in het ziekenhuis te blijven. Dan zal je arts je dat op voorhand laten weten.

Eerst krijg je een lokale verdoving in je schouder. Die zorgt ervoor dat je na de ingreep minder pijn hebt. Daarna krijg je een algemene verdoving. Je bent dus niet wakker tijdens de ingreep. 

De chirurg maakt sneetjes van ongeveer 1 centimeter in de schouder. Via die sneetjes worden een camera en verschillende instrumenten ingebracht. 

De camera filmt de binnenkant van de schouder. De arts ziet de beelden op een scherm. 

Dankzij die beelden kan de arts je hele schoudergewricht controleren om te weten te komen wat er aan de hand is.

Als het nodig is en mogelijk via deze weg, kan de chirurg al meteen een behandeling uitvoeren. 

Na de operatie

Na de operatie word je wakker in de ontwaakruimte. Je arm zit in een draagdoek en je schouder kan wat gezwollen zijn. Via de sneetjes kan er ook wat vocht ontsnappen. Dat is allemaal normaal. De zwelling verdwijnt vanzelf na enkele dagen. Heb je plaatselijk extra verdoving gekregen? Dan kan je schouder nog wat gevoelloos zijn na de ingreep. Ook dat is normaal en verdwijnt vanzelf na een 12-tal uren. 

Wat bij pijn?

De pijn na een artroscopie van de schouder zou mee moeten vallen. Heb je er toch last van? Leg dan wat ijs op je schouder. Dat mag je elke 2 uur een kwartier tot 20 minuten doen. Bij erge pijn kan de arts je ook pijnstillers voorschrijven. Blijft de pijn aanhouden of heb je koorts? Neem dan opnieuw contact op met je arts. 

De revalidatie

Na de operatie krijg je een ondersteunend verband. Dat absorbeert het vocht dat nog uit de wonde kan komen. Als je het draagverband droog kan houden, mag je douchen. Een bad nemen mag pas weer 2 dagen nadat de hechtingen verwijderd zijn. 

Je draagdoek verhoogt je comfort tijdens de eerste dagen van je herstel. Je mag de draagdoek uitdoen om je te wassen.

In de meeste gevallen mag je de schouder meteen na de ingreep beginnen bewegen. Dat raden we zelfs aan, om te vermijden dat je schouder stijf wordt. Sommige bewegingen zijn niet toegestaan, zoals werpen of kracht zetten. Je arts vertelt je hier meer over, want elke ingreep is anders.  

Soms schrijft de arts je ook kinesitherapie voor. Dat zijn oefeningen die je helpen om beter te revalideren. Ideale oefeningen zijn lage slingerbewegingen terwijl je voorover buigt. 

Na 10 à 14 dagen mogen de hechtingen verwijderd worden bij de huisarts. 

Na een drietal weken is een controle bij je chirurg voorzien. De datum voor die afspraak krijg je mee wanneer je het ziekenhuis verlaat na de ingreep. 

De voordelen van een artroscopie

Bij een artroscopie hoeft de arts alleen maar kleine sneetjes te maken. Dat is minder ingrijpend en minder pijnlijk dan grotere chirurgie. Het herstel verloopt dan ook vlotter.

Eventuele complicaties

Complicaties na een artroscopie van de schouder zijn eerder zeldzaam. Het is normaal dat je meteen na de operatie wat ongemakken ervaart. Neem contact op met het ziekenhuis als je last hebt van:

  • een infectie (roodheid of vochtverlies uit de wonde)
  • nieuwe beschadiging van het letsel 
     

Heb je nog vragen?

Is er nog iets niet duidelijk? Wat voor ons vanzelfsprekend is, is dat misschien niet voor jou. Aarzel dus niet om vragen te stellen aan je huisarts, je chirurg, je kinesist of de verpleging.

Contacteer je arts

Laatst bijgewerkt op 05/12/2024
1 - 1 van 1