banner website

HPV-infectie

humaan papillomavirus, HPV-besmetting, afwijkende HPV-waarden
Het humaan papillomavirus (HPV) wordt overgedragen door seksueel contact. Een HPV-infectie kan spontaan genezen, maar kan ook kanker veroorzaken. Opvolging is dus belangrijk.

Wat is HPV?

HPV staat voor Humaan Papilloma virus. Het is een virus dat je oploopt door seksueel contact. Zo’n besmetting is niet abnormaal: 75% van alle seksueel actieve vrouwen loopt ooit een HPV-besmetting op. 

Hoe weet je of je een HPV-infectie hebt?

Je arts kan een HPV-infectie opsporen via het uitstrijkje. Tijdens dat onderzoek zoekt men naar cellen in je baarmoederhals die zich abnormaal gedragen. Die afwijkende cellen kunnen namelijk uiteindelijk baarmoederhalskanker veroorzaken. 

Ik heb een HPV-infectie. Wat kan er gebeuren?

In de meeste gevallen gaat de besmetting vanzelf over. Het is dus mogelijk dat je voorlopig niets hoeft te doen. In dat geval wacht de gynaecoloog of huisarts de resultaten van het volgende uitstrijkje af. 

Bij sommige mensen verdwijnt de infectie niet. Dan is het belangrijk om in te grijpen voordat de afwijkende cellen veranderen in kankercellen. Gelukkig is dat laatste een traag proces. Je arts zal het verdachte weefsel verder onderzoeken en indien nodig een ingreep plannen om de slechte cellen weg te halen.   

Het kan zijn dat je op het moment van het onderzoek al baarmoederhalskanker hebt opgelopen. Dan zal je arts je doorverwijzen naar een kliniek voor gynaecologische tumoren voor een gepaste behandeling. 

Je kan meermaals besmet raken

Voor sommige infecties word je immuun nadat je het virus een keer hebt opgelopen. Bij HPV is dat niet het geval. Je kan opnieuw besmet worden door het HPV-virus, ook als je het al eens gehad hebt. 

HPV-vaccinatie

Een HPV-vaccin verhoogt je bescherming tegen het humaan papillomavirus. Het vaccin werkt preventief en helpt dus niet als je al besmet bent.

1 - 1 van 1
Filters
Locatie
Expertisecentrum

Kliniek voor gynaecologische tumoren

gynaecologische oncologie, kwaadaardige vrouwenziekten, pelviene oncologie