banner website

Hartkleplijden

Een aandoening aan 1 van de 4 hartkleppen. Een hartklep zorgt ervoor dat je bloed slechts in 1 richting door je hart stroomt. We onderscheiden 4 vormen van hartkleplijden.
Over

Wat is hartkleplijden?

Om ervoor te zorgen dat het bloed in één richting door je hart stroomt, heeft je hart tussen elke voorkamer  en kamer  een klep. Elke hartklep verhindert dat het bloed, bij het samentrekken van de kamers, terug naar de voorkamers zou vloeien.

Er zijn in totaal 4 hartkleppen:

  • Tricuspidalisklep: de klep tussen rechtervoorkamer  en rechterkamer .
  • Pulmonalisklep: de klep tussen de rechterkamer en de longslagader .
  • Aortaklep: de klep tussen de linkerhartkamer  en de aorta .
  • Mitralisklep: de klep tussen linkervoorkamer  en linkerkamer .

Aandoeningen aan 1 van deze hartkleppen noemen we hartkleplijden. Ze kunnen lekken (insufficiëntie) of vernauwd zijn (stenose ). Veel mensen weten niet dat ze hartkleplijden hebben. Het neemt meestal langzaam toe met de tijd. Licht en matig hartkleplijden voel je zelden. De klachten ontstaan pas bij ernstig hartkleplijden. De huisarts kan wel al vroeger een geruis vaststellen.

Vier mogelijke vormen van hartkleplijden

We onderscheiden 4 mogelijke vormen van hartkleplijden:

  • Aortaklepvernauwing
  • Aortakleplekkage
  • Mitraalklepvernauwing
  • Mitraalkleplekkage

Aortaklepvernauwing (stenose)

De aortaklep is 1 van de 4 kleppen in je hart. Ze bevindt zich aan de uitgang van de linkerhartkamer, op de overgang naar de grote lichaamsslagader  (aorta).

Wanneer je hart samentrekt, gaat de aortaklep  open. Het bloed stroomt dan vlot vanuit je hart naar de aorta. Ontspant je hart, dan moet de hartklep zich weer sluiten, zodat er geen bloed terugstroomt.

Door verkalkingen ter hoogte van de aortaklep kan die vernauwen en zich minder goed openen. Je hart moet dan meer moeite doen om het bloed door die vernauwde hartklep te persen. Dat kost je hart meer kracht, waardoor je hartspier na verloop van tijd dikker en stijver wordt. Dat zorgt ervoor dat de pompkracht van je hart vermindert.

Een ernstige aortaklepvernauwing is een potentieel gevaarlijke situatie: je hart heeft moeite met pompen en kan plots stilvallen, met een abrupt overlijden tot gevolg.

  • pijn op de borst
  • kortademigheid
  • flauwtes in het hoofd of flauwvallen
     
  • ouderdom
  • slijtage van je lichaam

Bij forse aortaklepvernauwingen is een hartklepoperatie  aangewezen. Dat kan gebeuren via een klassieke operatie (AVR ) of door via je lies een nieuwe hartklep  in te brengen tot aan de aortakleppositie. De cardioloog bekijkt samen met de cardiochirurg wat voor jou de beste optie is.

Mitraalklepvernauwing (stenose)

De mitraalklep is 1 van de 4 kleppen in je hart. Ze bevindt zich tussen de linkervoorkamer  en de linkerkamer  van je hart.

De hartklep opent zich wanneer het zuurstofrijke bloed van je longen naar de linkerhartkamer  stroomt. Ze sluit zich wanneer de linkerhartkamer samentrekt om het bloed naar je lichaam te pompen, zodat het bloed niet kan terugstromen naar je longen.

Door verkalking kan de mitraalklep vernauwen, waardoor het bloed minder vlot naar de linkerhartkamer stroomt en in je longen blijft zitten.

  • kortademigheid
  • verminderde inspanningscapaciteit
  • ouderdom
  • slijtage van je lichaam
  • reuma op kinderleeftijd 
     

De cardioloog bekijkt samen met de cardiochirurg wat de beste behandeling is om de mitraalklepvernauwing te behandelen. Dat kan via een hartklepoperatie  zijn, waarbij de arts de hartklep  vervangt of herstelt. Of met de techniek waarbij een ballon via je lies wordt opgevoerd om de vernauwing open te blazen.

Aortakleplekkage (insufficiëntie)

De aortaklep is 1 van de 4 kleppen in je hart. Ze bevindt zich aan de uitgang van de linkerhartkamer, op de overgang naar de grote lichaamsslagader (aorta) .

Wanneer je hart samentrekt, gaat de aortaklep open. Het bloed stroomt dan vlot vanuit je hart naar de aorta . Ontspant je hart, dan moet de hartklep zich weer sluiten, zodat er geen bloed terugstroomt.

Soms opent de aortaklep goed, maar sluit ze daarna slecht af. We spreken dan van een lekkende aortaklep. Bij elke hartrelaxatie kan er dan bloed naar de linkerkamer  terugvloeien. Je hart moet dan sneller pompen om je lichaam van voldoende bloed te voorzien. Dat kan uiteindelijk leiden tot een verminderde bloedstroom in je lichaam. 

  • kortademigheid
  • vermoeidheid
  • aangeboren klepafwijking

Meestal kan je hart zo’n aortakleplekkage lange tijd verdragen. Als het een verzwakking of uitzetting van je hartspier veroorzaakt, is een hartklepoperatie  onvermijdelijk. Bij oudere patiënten vervangt de arts de hartklep  meestal meteen. Bij jongere mensen en op voorwaarde dat ze niet verkalkt is, herstelt de arts de hartklep. 

Mitraalkleplekkage (insufficiëntie)

De mitraalklep is 1 van de 4 kleppen in je hart. Ze bevindt zich tussen de linkervoorkamer  en linkerkamer  van je hart.

De hartklep opent zich wanneer het zuurstofrijke bloed van je longen naar de linkerhartkamer stroomt. Ze sluit zich wanneer de linkerhartkamer samentrekt om het bloed naar je lichaam te pompen, zodat het bloed niet kan terugstromen naar je longen.

De mitraalklep bestaat uit 2 klepbladen die met peesdraden (chordae ) aan je hartspier vasthangen, zodat ze niet doorslaan als je hart zich keer op keer samentrekt. Lost 1 van deze draden, zal de hartklep  niet goed meer sluiten. We spreken dan van een lekkende mitraalklep, waardoor het bloed - tegen de stroom in - weer van de linkerkamer naar de linkervoorkamer kan teruglopen.

  • kortademigheid
  • vermoeidheid
  • verminderde inspanningscapaciteit
     

Door ouderdom en slijtage van het lichaam kan de bindweefselkwaliteit  van de peesdraden  verminderen, waardoor ze doorscheuren. De mitraalklep kan ook gaan lekken omdat de ring die de klepblaadjes vasthoudt, uitzet door een verminderde hartfunctie.

De cardioloog bekijkt samen met de cardiochirurg wat voor jou de beste behandeling is.
Dat kan een hartoperatie  zijn, waarbij we de hartklep  vervangen of herstellen. Of dat kan via ‘clipping’: een techniek waarbij de cardiochirurg de klepblaadjes via je lies herstelt.

1 - 1 van 1
Filters
Locatie
Dienst

Hartcentrum

cardiologie, cardiochirurgie, cardiale heelkunde, hartziekte, hartoperatie, hartchirurgie, vaatziekte